Screen kankaiden vertailu

Aurinkosuojaus on nykyaikaisen rakennussuunnittelun vakio elementti. Oikeanlaisella aurinkosuojauksella säästetään energiaa ja samalla asumismukavuus paranee. Parhain lopputulos kaikkea aurinkosuojan hyötyjä ajatellen saavutetaan ulkopuolelle sijoitettavalla screen markiisilla, mielellään automaatiolla toimivana.

Aurinkosuojan sijoittaminen, käyttömekanismi ja kangasvalinta vaikuttavat paljon siihen, kuinka paljon suoja torjuu lämpöä / häikäisyä / näkyvyyttä.
Tässä artikkelissa avaamme screenkankaiden ominaisuuksia, ja pyrimme helpottamaan oikeanlaisen kankaan valintaa kohteeseen sopivaksi.


Aurinkosäteily jaotellaan 3 osaan. Kaikkien 3 summa on 100 %

Ts + Rs + As = 100% aurinkoenergiaa.

Transmission TS
Solar Transmission =

Aurinkoenergian läpäisykyky %
Pieni % tarkoittaa että kangas torjuu hyvin aurinkoenergiaa.
RS
Reflection =

Kankaan heijastuskyky %
Suuri % tarkoittaa että kangas heijastaa enemmän aurinkoenergiaa poispäin.
Absorption AS
Absorption =

Aurinkoenergian imeytyminen kankaaseen %
Mitä pienempi %, sitä vähemmän kangas sitoo lämpöä itseensä.
Ulkotiloissa kankaan lämmönsitovuus on hyvä asia, sisätiloissa huono.

OPTISET TEKIJÄT – kankaan OF %

OF % on kankaan “avoimuus” prosentteina. Esim. pimentävillä ja peittävillä kankailla OF arvo on 0%, koska niistä ei näe lainkaan läpi.

Screen kankaan ominaisuus on juurikin kankaan verkkomaisuus, jonka ansiosta kankaasta näkee edelleen läpi.
Mitä isompi OF arvo, sitä paremmin kankaasta näkee läpi –  ja sitä enemmän siirtyy myös aurinkoenergiaa kankaan läpi.

Kankaan OF arvo = kankaan kudonnan tiheys. 5 % screen = 5 % avoin osuus.

Esimerkkejä eri screenkankaista:

Kangas

OF %

TS %

RS %

AS %

Käyttö

Soltis 86-2044 white 16 30 59 11 ulos/sisälle
Soltis 86-2048 alu 16 22 43 35 ulos/sisälle
Soltis 86-2047 anthracite 16 15 7 78 ulos/sisälle
Soltis 86-2053 black 16 14 5 81 ulos/sisälle
Soltis 92-2044 white  4  20  70  10 ulos/sisälle
Soltis 92-2048 alu  4  8  46  46 ulos/sisälle
SunShadow screen
3N001 valkea
 5  20  66  14 sisälle
SunShadow screen
3N901 musta
 5  5  5  90 sisälle
Serge 600 screen
grey 007 007
5 10.1 38.3 51.7 ulos
Serge 600 screen
charcoal 010 010
5 3.6 5 91.4 ulos
  • kaikki Apollo screenkankaat ovat palosuojattuja, ympäristöystävällisiä, kestäviä ja kostealla pyyhittäviä kankaita.
    Pyydä tarvittaessa tarkemmat tekniset ominaisuudet tietylle kankaalle suoraan tehtaalta.

Screen -rullaverhot >>

Ikkunamarkiisit screenkankaalla >>

Zipline screenkankaalla >>

Referenssi: Zipline kirjastossa >>

LÄMMÖNHALLINTA – LÄMPÖMUKAVUUS

Useiden tutkimusten mukaan toimisto, joka altistuu 25 ° C: sta 30 ° C: n lämpötilaan, johtaa tuottavuuden 2 prosentin heikkenemiseen.
Tämä luku voi olla jopa 10%, kun lämpötila ylittää 30 ° C.

Ulkoiset kaihtimet tarjoavat paremman suojan kuin sisäiset kaihtimet, koska aurinkosäteily, joka on osittain absorboitunut (As) kankaaseen ennen lasin saavuttamista, on lasin ulkopuolella eikä näin ollen lämmitä sisätilaa. Ulkona tummat värit suojaavat paremmin lämpöä vastaan ​​kuin vaaleat värit, koska ne absorboivat enemmän aurinkoenergiaa (pienempi Ts).

Vastaavasti vaaleat värit ovat tehokkaampia sisätiloissa. Ne imevät vähemmän lämpöä (alempi As) ja heijastavat enemmän (R) kuin tummat värit.

Sisätiloissa tehokkain lämmön torjuja on tihein kangas; pimentävät paksut kankaat, jotka estävät lämpösäteilyn siirtymistä sisätilojen tekstiileihin ja pintoihin.

Screenkangas sisälle asennettuna toimii heikosti lämpöä vastaan. Lämpö on jo lasin sisäpuolella, ja tässä vaiheessa voidaan enää vaikuttaa siihen kuinka paljon valon annetaan imeytyä pintoihin. Toki tiheä screenkangas edesauttaa sisätilojen viileinä pitämistä samassa suhteessa mitä se varjostaa –> lämpö ei imeydy sisätilojen tekstiileihin ja pintoihin –> auringonvalon lämmitysteho pienenee.
Pimentävät jämäkät kankaat ovat eristävimpiä. Paksut ja peittävät kankaat eristävät myös talvisin parhaiten ikkunoiden kautta tapahtuvaa lämpöhukkaa vastaan.

Gtot – Aurinkoenergian kokonaisläpäisysuhde yhdessä ikkunalasin kanssa.

Gtot = Prosentti auringon energiasta, joka todellisuudessa tunkeutuu huoneeseen verhojen ja lasien kautta. Pieni arvo tarkoittaa hyvää lämpötehoa.

VISUAALINEN HALLINTA – VISUAALINEN MUKAVUUS

Tummat värit tarjoavat paremman läpinäkyvyyden ja estävät tehokkaammin häikäisyä.  Sisätiloissa tummat värit imevät itseensä enemmän lämpöä ja voivat lämmittää sisätilaa. Jos sisätilojen lämpeneminen on ongelma, sisälle kannattaa siis valita vaaleampi kangas. – Mutta ei välttämättä aivan vitivalkoista valkean värin heijastavuuden takia (saattaa heijastaa valoa häikäisevän voimakkaasti).

Erinomainen sisätilojen screen kangas ominaisuuksiensa kannalta on Soltis screen väri 2051: valkea ulospäin, hopea sisällepäin; valkea heijastaa hyvin lämpöä ja häikäisyä ulospäin, ja harmaa kangas sisältä katsottuna ei häikäise niin paljon + näkyvyys ulos on parempi kuin valkeasta.

Kaikki screenkankaat edesauttavat häikäisyä sisätiloissa, mutta lämmöntorjuntaan ne eivät enää lasin sisäpuolella kykene. Sisälle asennettuna siis screenkaihtimen tarkoitus tulisi olla ennenkaikkea häikäisy- ja näkösuoja.

Näkösuojaa etsiessä vaalea ja tiheä screenkangas on ominaisuuksiltaan paras valinta. Screenkankaasta näkee läpi aina valoistammalle puolelle, ja mitä isompi OF%, sitä enemmän kankaasta näkee läpi (lisäksi tummissa kankaissa näkyvyys parempi).
Pimeän aikaan siis kankaasta näkee myös sisäpuolelle, jos sisällä on kirkkaat valot, eikä välissä ole muita verhoja.
Tiheä ja vaalea kangas edesauttaa näkösuojana toimimista, mutta auttamatta kankaasta näkee aina vähintään hahmot valoisammalle puolelle.

5 % valkea screen ulkoa päin valoisan aikaan: … ja sisältä ulos katsottuna:
Screenkaihdin ulkoa päivällä Screenkaihdin sisältä olohuone
5 % valkea screen ulkoa päin pimeän aikaan:
Screenkaihdin ulkoa pimeällä Screenkaihdin ulkoa pimeällä
Screenkaihdin (14%) parvekkeella valoisan aikaan, näkymä sisältä ulos:
Screenkaihdin (14%) parvekkeella valoisan aikaan, näkymä sisältä ulos
Screenkaihdin (14%) parvekkeella valoisan aikaan, näkymä ulkoa parvekkeelle.

Kannattaa vertailla julkisivuun / sisustukseen sopivia värejä, ja valita se joka ominaisuuksiltaan vastaa parhaiten käyttötarkoitusta.

HÄIKÄISYSUOJAUS

Luonnonvalo on tärkeä tekijä hyvinvoinnin kannalta . Siten sitä on hallittava asianmukaisesti, jotta vältetään häikäisyä , joka on haitallinen silmävammojen ja vaaratilanteiden aiheuttaja. 

Kodeissa ja muissa kiinteistöissä luonnonvaloa tulisi pystyä säätelemään niin, että aurinkosuojat auttavat päivisin estämään häikäisyä ja lämpöä vastaan mukavan sisälämpötilan ja valaistuksen saavuttamiseksi. Toisaalta Suomen valoisat yöt vaativat kankaalta myös pimentävyyttä, ja talvet lisäeristystä. Tarvitaan siis monenlaisia aurinkosuojia.
Ikkunoille voidaan toteuttaa ulkopuoliset screen markiisit, ja sisäpuolelle pimentävät rullaverhot. Tämä palvelee parhaiten käyttötarkoituksia, säästää energiaa ja lisää asumismukavuutta.
Työolosuhteissa kuten toimistoissa oikean lämpötilan lisäksi myös visuaalinen mukavuus takaa työntekijöiden työtehokkuuden. Sopiva luonnonvalon saanti vähentää tutkitusti stressiä, ja parantaa tuottavuutta.

Screenkankaat oikein valittuina edesauttavat sekä lämmönsäätelyä, sekä luonnonvalon määrää. Etenkin toimistoissa, parvekkeilla jne. halutaan häikäisysuojaa mutta näkymä ulos tulisi säilyä. Screenkankaalla tämä on mahdollista.

Jos luonnonvalo halutaan poistaa tilasta kokonaan, tulee valita 100% pimentävät rullaverhokankaat, ja tarvittaessa varustaa rullaverho kasetilla ja sivukanaaleilla jotka minimoivat verhon sivulta pääsevän valon.

Skenaarioita ja ratkaisumalleja:

Ongelma: Mihin aurinkosuoja sijoitetaan? Ratkaisu:
Sisätilojen lämpeneminen Lasin ulkopuolelle Screen markiisi julkisivuun
esim. Zipline screen
Kangas esim. 5% screen, tumma väri
Sisätilojen lämpeneminen Lasin sisäpuolelle Mahdollisimman peittävä/pimentävä
rullaverho. Jos halutaan säilyttää näkyvyys ulos, vaalea screen rullaverho.
Halutaan näkösuojaa Parvekkeen lasituksen sisäpuolelle Mahdollisimman tiheä screen rullaverho, esim. SunShadow 5% screen kankaalla.
Vaaleista kankaista ei näe niin hyvin läpi kuin tummista.
Häikäisyn estäminen Lasin sisäpuolelle Tumma screen rullaverho. Mitä tummempi ja tiheämpi – sitä tehokkaampi häikäisynesto.
Lasikatoksen aurinkosuoja, säilyttämällä näkyvyys ulos Lasin sisäpuolelle Erilaiset katokset, rullaverhot, ja markiisit screen kankaasta. Kangas Soltis screen (kosteudenkestävä). Esim. katosmarkiisi X-Light.
Näkö- ja aurinkosuoja avoterassille Ulkopuolelle Avokattoiselle terassille Apollo terassimarkiisi: saatavilla sekä markiisi- että screenkankailla. Pystysuoriin markiisiseiniin Apollo Zipline screen markiisi.

PDF: Apollo screenkankaita vertailussa – SISÄLLE

PDF: Apollo screenkankaita vertailussa – ULOS