Sääsuojat VS terassilasitus

Katto terassin päällä on jo paljon – se antaa suojaa sateelta ja päivän pahimmalta auringonpaahteelta. 
Usein katettua tilaa toivottaisi käytettävän myös tuulella, sateella, ja vähän viileämmälläkin kelillä, joten mieleen juolahtaa terassin kattaminen ympäriinsä. Liukulasit ovat yleensä ensimmäinen ajatus, mutta saatavilla on myös erilainen vaihtoehto: sääsuojat. 
Olemmekin nyt hieman avanneet näiden kahden eroja; plussia ja miinuksia. Toki asia on myös mieltymyskysymys, joten valmista vastausta kummankaan paremmuudesta ei ole olemassakaan. Tässä kuitenkin pohdiskeltavaa.

Hintapolitiikkaa

Jos lasitusta käytetään suojana sadetta ja tuiskutuulta vastaan, tulisi valita tiivistetty lasitus. Tiivistys lasituksissa tarkoittaa normaalisti esimerkiksi harjaksilla varusteltua lasitusten limitystä. Tällainen tiivistetty lasitus on heittämällä arvokkaampi kuin meidän paras sääsuojamme Zipline screenkankaalla ja moottorilla.

Jos kuitenkin puhutaan normaaleista terassin lasituksista, joissa lasit liukuvat nippuun ja lasien välissä on aina rakoa, niin tuo paras tuotteemme menee hinnassa tämän ohitse.

Vaihtoehtoisesti sääsuoja voidaan myös tehdä manuaalikäyttöisenä ilman moottoria, sekä ilman sivukiskoja (sivuille jää rakoa), niin hinta on taas alempana kuin lasituksen hinta.

Riippuu siis hyvin paljon erilaisista tuotteista, sekä lasituksissa että sääsuojissa, kumpi on hintavertailultaan se edullisempi vaihtoehto.
Pyydä rohkeasti tarjous sääsuojille. Veivikäyttöisen kevyemmän mallin (Sääsuoja Vertikaali Grand veivikäytöllä) hintoja voit laskea verkkokaupassa.

Lasi ja kangas materiaalina

Lasi on olomuodoltaan täysin tiivis – kangas taas ei. Kangastakin toki löytyy läpinäkyvänä PVC kankaana, josta näkee kirkkaasti läpi. Tässäkin kyllä maisema hieman vääristyy, koska kyse on kuitenkin rullautuvasta kankaasta. Jos siis halutaan nauttia maisemasta “kuin mitään ei edessä olisikaan” -fiiliksellä, niin lasitus tässä kohtaa vetää pidemmän korren.

Lasista ei tule myöskään mikään läpi. Lasitukseen pitäisi siis myös valita tiivisteet, jottei lasikaistaleiden välistä pääse sade, tuuli tai lumi yllättämään. Tällöin taas pitää miettiä terassin kunnollinen ilmanvaihto uudelleen.
Kun lasi on täysin kirkas, siitä näkee myös täysin kirkkaasti ulkoa terassille. Lasitus ei siis toimi näkösuojana millään tapaa, ja joudut hankkimaan lisäksi näkösuojaksi eri tuotteet. Lasituksiinkin on toki saatavilla hiekkapuhallettua lasia tai näkösuojatarroja lisähintaan.

Tuotteemme Zipline saadaan tehtyä täysin tiiviiksi: ylhäällä on kotelo, sivuilla sivukiskot joissa kangas kulkee vetoketjussa, ja kangas on tarpeeksi tiivis sääsuojaksi. Tiivis paketti toimii myös hyttysiä vastaan. Kangas kuitenkin on hengittävää (screenkankaat), joten ilma vaihtuu tilassa vielä sopivasti.

Screen kankaistakin näkee vielä läpi, mutta aina valoisammalle puolelle. Kankaat toimivat hyvin siis myös näkösuojana (paitsi silloin kun ulkona on pimeää ja terassilla valot).

Käytettävyys

Säädeltävä sääsuoja voidaan nostaa ylös kun halutaan terassista avoin. Sääsuoja voidaan myös nostaa vaikka puoleen väliin, niin että sääsuoja suojaa vielä auringon häikäisyltä mutta päästää ilman kunnolla vaihtumaan.
Sääsuojia on saatavilla sekä veivikäytöllä että moottorilla. Saat sääsuojan myös automaatioon liitettyä, ja kännykkäohjauskin onnistuu. Sääsuoja sopii vaikka autotallin oviaukon suojaksi.

Terassilasituksia ei vielä olla keksitty käytettävän muuten kuin manuaalisesti siirtelemällä.
Yleensä lasinippu jää yhden lasin leveyden verran terassin oviaukon eteen – on olemassa myös sivuun taittuvia malleja. Ja toisaalta taas täysin kiinteitä lasituksia:

Rakennusluvat?

Terassilasitus on niin sanotusti kiinteä rakenne, jolle tarvitaan joskus rakennuslupa.

Tässä lainattua tekstiä lasituksen lupa-asioista suoraan Helsingin kaupungin sivuilta: 

Uuden katetun terassin voi rakentaa ja lasittaa ilman rakennusvalvonnan lupaa siten, että lasitetun terassialueen yhteenlaskettu enimmäismäärä on 15m2/asunto erillistalossa tai paritalossa ja 10 m2/asunto rivitalossa. Lasitusten tulee olla puitteettomia, kirkkaita ja avattavia. Katetun terassirakenteen syvyys tulee jäädä alle 3 m. Olemassa olevan ja jo luvitetun katetun terassin lasituksen luvanvaraisuus tulee selvittää alueen lupakäsittelijältä, mikäli lasitusten yhteenlaskettu määrä ylittää 15 m2.

Lasituksille tai katoksille tulee hakea toimenpidelupa, kaupunkikuvallinen lausunto tai rakennuslupa, jos hanke poikkeaa ohjeen luvanvaraisuuteen liittyvistä ehdoista. Uudisrakentamisessa lasitusmahdollisuus kannattaa huomioida jo suunnitteluvaiheessa, jolloin erillistä lupamenettelyä ei tarvita enää myöhemmin.

Sääsuoja on irrallinen osa, eikä tarvitse rakennuslupaa. Voit kuitenkin tarvita luvan taloyhtiöltä, joten varmista julkisivun vaatimukset ym. määritetyt seikat etukäteen. Osa taloyhtiöistä voi vaatia esim. tietyn värisen kankaan.

Sää se on aurinkoinenkin sää

Umpeen lasitettu pömpeli kesällä kerää lämmön sisälleen. Tarvitset siis jokatapauksessa aurinkosuojat lasitettuun tilaan, jottei tila ylikuumene käyttökelvottomaksi.

Sääsuoja toimittaa samalla myös aurinkosuojan virkaa. Ulkokäyttöön tarkoitetut kankaat ovat tehokkaita torjumaan häikäisyä ja lämpöä. Screenkankaat ovat hengittäviä, ja antavat ilman vaihtua.


Screenkankailla voidaan säilyttää ilman vaihtuvuus ja riittävä suoja aurinkoa & säätä vastaan, estämättä näkymää ulos.

Käyttöikä, takuu ja turvallisuus

Apollo sääsuojien ja lasituksien takuuajat näyttäisivät olevan samaa luokkaa: keskimäärin takuuaika 5 vuotta.
Sääsuojien käyttöikä on huollettuna kymmeniä vuosia.

Lasitus on periaatteessa turvallinen tuote käyttää kaikenikäisille, sekä lemmikeille. Läpinäkyvyys voi tosin aiheuttaa tilanteita joissa lasiin törmäillään hauskasti (jokainen on näitä kotivideoita varmasti nähnytkin). Harmillisesti myös linnut tuppaavat lentelemään kirkkaaseen lasin pintaan.

Sääsuojia käytetään joko veivillä tai moottorilla.
Veivikäyttöiset sääsuojat ovat itse säädeltävissä: kangas lasketaan veivin avulla alas. Vaaratilanteita ei pääse syntymään myöskään moottorikäyttöisen Zipline sääsuojan käytössä, sillä moottorissa on esteentunnistus: jos laskeutuvan sääsuojan edessä tunnistetaan estettä, moottori lakkaa toimimasta ja sääsuoja pystähtyy. Kevyempi versio: vertikaali Grand sääsuoja moottorilla taas ei tunnista estettä, eikä tämä ole mahdollistakaan koska kankaan lukitus alas tapahtuu alalistan reunoihin kiinnitettävillä pidikkeillä.
Tärkeintä sääsuojan turvallisuudessa on riittävän tukeva kiinnityspinta, ettei mekanismi pääse putoamaan.

Summa summarum…

Lasituksen plussat:
+ saatavilla myös täysin tiiviitä versioita (ilmanvaihto otettava huomioon)
+ läpinäkyvä
+ pestävissä
+ säänkestävä
+ yleisesti hyvä saatavuus sekä tuotteille että asennukselle

Lasituksen miinukset:
– yleensä lasitusten väliin jää ilmarako, jos peitetään niin ilmanvaihto ei toimi
– arvokas
– kesällä lasitus kerää lämmön sisäänsä ja tarvitaan silti aurinkosuojat erikseen
– kiinteä ratkaisu: tarvitaan usein rakennuslupa tai ilmoitus
– usein herkkä likaantumaan
– linnut lentävät ikkunoihin kohtalokkain seurauksin
– tarvitaan monesti asiantuntijan mitoitus ja asennus
– lisäkustannuksia profiilien erikoisväristä
– läpinäkyvä: ei näkösuojaa
– vain manuaalisesti käytettävissä
– mittatilauslasitukselle toimitusaika keskimäärin noin 1kk

Sääsuojan plussat:
+ saatavilla täysin tiivis versio: hyvin tuulen kestävä ja toimii myös hyttyssuojana
+ täysin säädeltävissä / kokonaan pois edestä nostettavissa
+ toimii kesäisin myös kuumuutta vastaan
+ ylös nostettuna täysin avoin terassi
+ saatavilla erilaisia kankaita, tiiviitä ja läpinäkyviä
+ tiheillä kankailla myös näkösuoja
+ kankaat hengittäviä, terassin ilmanvaihto säilyy hyvänä
+ käyttö onnistuu myös moottorilla
+ profiilien värejä erilaisia ilman lisähintaa
+ saatavilla erilaisia versioita, myös kevyempi veivikäyttöinen
+ hintaluokkana tiiviiseen lasitukseen verrattuna edullinen
+ mitoitus millilleen sopivaksi
+ helppo pestä, eikä kankaaseen jää rantuja
+ Apollo sääsuojat ovat kotimaisia Avainlippu-tuotteita, joilla luodaan työtä Suomeen
+ tuotteen takuu 5 vuotta
+ saatavilla mittaus- ja  asennus lähes ympäri Suomen
+ toimitusaika noin 2-3 viikkoa tilauksesta

Sääsuojan miinukset
– ei kestä TODELLA PAHAA myrskysäätä (tuuli ~30 m/s)
– osa kankaista ei kestä käyttöä kovalla pakkasella (alle -15°)
– kangas hieman heiluu kovalla tuulella
– ei täydellistä näkymää ulos (läpinäkyvä PVC kangas myös hieman vääristää näkymää)
– äärimmäiset säänvaihtelut voivat vaikuttaa negatiivisesti moottorikäyttöisen tuotteen toimintaan
– jos valitaan kevyempi malli ilman sivukiskoja


Tämä artikkeli on kirjoitettu Apollo Kaihdin ja Markiisi Oy:n vinkkelistä, eli voisi sanoa puolueellisesti. Vertailua tehdessä on kuitenkin yritetty rehellisesti ottaa huomioon molempien vaihtoehtojen edut ja haitat. Jos Teillä hyvät lukijat, löytyy aiheeseen erilaisia näkökulmia, ilmoittaisitteko ystävällisesti niistä meille niin saadaan tästä vertailusta mahdollisimman kattava. 🙂 Kiitos.