Etätyöpiste viihtyisäksi – 10 vinkkiä

Moni meistä tekee näinä aikoina paljon töitä etäpisteistä käsin. Työpiste voi sijaita vaikka kotona tai mökillä. Työssä viihtyminen on tärkeää myös etätyöpisteellä, joten kokosimme muutamia vinkkejä miten työpisteestä saa tuunattua hieman mukavamman ja työnteko maistuu etänäkin.

Työpisteen paikka

Ota huomioon oma työtyylisi, työn luonne sekä työpisteen yhteydessä asuvien muiden ihmisten tarpeet. Voit sijoittaa työpisteen erilliseen huoneeseen, paikkaan jossa on muuten käyttämätöntä tilaa, tai jopa keittiöön pitääksesi silmällä perheen menoa työn ohessa.
Paras paikka on siellä missä koet työhön syventymisen luontaisesti helpoksi.

Jos tarvitset hiljaisuutta ja yksityisyyttä, sinun kannattaa valita tila, joka on erillään kotisi päivittäisestä hälinästä ja häiriötekijöistä. Jos et voi käyttää erillistä huonetta (useimmilla meisät ei ole tätä ylellisyyttä), ole luova käytettävissä olevien tilojen suhteen. Käytävät, eteiset, tai vaikka pieni tila portaikon alla voi olla mahdollisuus kompaktille työpisteelle. Hyvin harkittu tilan suunnittelu on avainasemassa tässäkin tapauksessa.

Ota jo tässä vaiheessa huomioon etäkokousten yhteydessä näkyvä tausta, sekä hyvä valaistus.

Työasema

Kotitoimistosi tärkein osa on työpöytä! Valitse työpöydäksi jämäkkä ja tasapintainen pöytä, joka ei nitise eikä natise (kukaan ei halua työskennellä huojuvalla ja kitisevällä pöydällä). Työpöydän mukava korkeus on yleensä 70-75 cm.
Sijoita laadukkaaseen tuoliin, jossa on mukava istua – niska ja selkä kiittävät sinua tästä investoinnista, varsinkin jos työtuolissa tarvitsee istua tuntikausia.

Se että työpöytä ja tuoli on ominaisuuksiltaan ennenkaikkea toimiva, ei tarkoita etteikö työpiste voisi olla tyylikäs. Valitse sisustustyyliisi sopivat kalusteet. Mieti ennakkoon haluatko säästää tilaa ja saavuttaa minimalistisen ilmeen? Saatavilla on muunmuassa suoraan seinään kiinnitettäviä työpöytiä ja hyllyvaihtoehtoja. Saisiko olla jotain persoonallisempaa? Voit esimerkiksi maalata tuolin jalat tai laatikoston sisustukseen sopivaksi.

Sopivasti säilytystilaa

Harkitse omaa työnkulkua ja sitä, miten keskeiset asiat voisi pitää helposti saatavilla. Valitse säilytysjärjestelmät, kuten hyllyt, laatikot ja kaapit tilan mukaan. Tärkeintä säilytyksessä on toimivuus ja se että kaikki oleellinen olisi käsien ulottuvilla silloin kun niitä tarvitset. Ota huomioon johtojen sijoitus, läppärin lataus ym. nykyajan murheet. Jos haluat lopputuloksen näyttävän siistiltä, näille löytyy myös omia kompakteja säilytysratkaisujaan.

Luonnonvalo ja yhteys ulkomaailmaan

Luonnonvalo edistää tutkitusti työtehokkuutta ja lisää työmukavuutta. Kun saamme tarpeeksi luonnonvaloa, pystymme keskittymään paremmin, sekä mielialamme ja unen laatumme paranee. Luonnonvalo saa lisäksi huoneen tuntumaan ilmavalta ja tilavalta.
Päästä siis sisään mahdollisimman paljon luonnonvaloa ja hyödynnä näkymää ulos. Sijoita työpöytäsi ikkunaa vasten jos mahdollista.

Ei mahdollisuutta päästä ikkunan läheisyyteen nauttimaan näkymistä? Piristävän julisteen tai taulun ripustaminen työpöydän yläpuolelle auttaa jo kohottamaan mielialaasi kummasti, ja antaa silmillesi tauon papereista tai näytöstä.

Päivänvalollakin on huonot puolensa: toisinaan aurinko paistaa liiankin kirkkaasti. Valoa läpäisevä verho päästää luonnonvaloa sisään, mutta ehkäisee häikäisyä. Näyttöpäätetiloihin on saatavilla myös erityisiä SPC-pinnoitteisia kaihdinkankaita, jotka vähentävät auringonvalon heijastuksia ja näin ollen helpottavat työskentelyä koneella.

Magic light kaihtimet puolestaan tarjoavat tyylikkäästi valon- ja yksityisyyden hallintaa.

Jos työpisteesi sijaitsee makuuhuoneessa, voit valita kaksoisverhon jossa on sekä pimentävä rullaverho että valoa läpäisevä rullaverho samoilla kannakkeilla. Näin voit hyödyntää luonnonvaloa päivällä työskennellessäsi, ja pimentää huoneen kun on tullut aika lepuuttaa silmiä.

Kun puhutaan keinovalaistuksesta, vältä himmeitä lamppuja, sillä ne rasittavat silmiäsi varsinkin jos työskentelet sisällä pitkiä aikoja kerrallaan pimeän aikaan (meille suomalaisille tuttua huttua). Harkitse nykyaikaisia valaisimia jotka simuloivat luonnollista päivänvaloa – näin voit huijata kehoasi luulemaan että työskentelet ulkona, ja estät kaamoksen negatiivisia vaikutuksia.

Järjestys

Nyt kun tila, työpöytä, tuoli, säilytys ja valaistushommat on kondiksessa, voidaan suunnitella tilan järjestystä. Pohjapiirros ei ole hullumpi idea, etenkin jos tilaa on vähän. Mittaamalla ja suunnittelemalla vältyt turhalta huonekalujen siirtelyltä edestakaisin.

Etäpalaverit ovat tulleet jäädäkseen, joten on hyvä miettiä myös videokuvan taustaa. Voit tarkistaa tietokoneen kameran kautta mille taustasi tulisi näyttämään. Jos taustan järjestely joka kokoukseen on mahdotonta, saatavilla on rullaverhoja joihin voidaan printata vaikka yrityksen logo. Rullaverhon voi laskea alas kokouksen ajaksi (helpoiten kaukosäätimellä/kännykällä), ja yrityksen taustalla teet varmasti vakuuttavan vaikutuksen muihin osallistujiin. On ihan sama minkälainen pyykkivuori rullaverhon takana on, koska rullaverhosta ei näy tausta läpi. Täydellistä!

Ota järjestyksen suunnittelussa huomioon myös ovet, ikkunat ja pistorasiat. Työpisteen lähellä on hyvä olla pistokkeita jotta voit tarvittaessa saada koneesi suoraan virtaan kesken etäpalaverin tai deadlinen lähestyessä.
Jos pistokkeita ei ole mahdollista saada työtilaan kiinteänä, ota huomioon turvallisuus ennen kaikkea jatkojohtoja ja muita virityksiä luodessasi.

Sisällytä tilaan jotain vehreää

Tutkimukset osoittavat, että pieni vehreys tilassa voi auttaa parantamaan mielentilaa, lisäämään tuottavuutta ja onnellisuutta. Lisää siis muutama huonekasvi työpisteellesi, ja hyödynnä niiden tuomaa puhtaampaa ja piristävää ilmapiiriä.

Luo tila jossa haluat olla, pikemminkin kuin jossa täytyy olla

Vaikka työtilan selkeys ja avoimuus auttavat keskittymään, kotitoimistosi voi silti heijastaa omaa tyyliäsi. Voit tuoda tilaan suosikki taideteoksesi, postikortin ystävältäsi, jonkin kokoelmasi, värikkään tai kuviollisen kaihtimen ikkunaan, tai vaikkapa virkistävän maalin seinään.

Oikein suunniteltuna seinämaali on loistava tapa luoda illuusio avarasta tilasta. Käytä muutoin vaaleita sävyjä seinissä ja katossa, ja maalaa tehosteseinä rakastamallasi värillä. Jos haluat erottaa selkeästi työtilan muusta talosta, voit maalata koko työpisteen pinnat eri värillä.

Tekstuurien, kuvioiden ja värien käyttö työtilassa on hyvinkin sallittua ellei suositeltua. Kaihdinten ei myöskään tarvitse välttämällä integroitua ikkunaan. Käytä kaihtimia tilaisuutena näyttää tyylisi ja luoda eloisuutta myös ikkunoille.
Apollo kaihdinmallistostamme löytyy satoja erilaisia sävyjä, ja runsaasti erilaisia kuvioita jokaiseen tyyliin. On hillittyä graafista tyyliä, ja hienostunutta glamouria. Katso esim. rullaverhot kuviollisella kankaalla tästä. 

Värit voivat vaikuttaa tuottavuuteen, joten lisää värejä toimistotarvikkeisiin, ruukkuihin, taiteeseen, maaleihin, tai valitsemiisi huonekaluihin. Vihreä sävy antaa rauhallisuuden tunteen aiheuttamatta väsymystä, ja sopii näin ollen pitkää työtä tekeville. Keltainen voi herättää luovia ajatuksia ja piristää tilaa. Punainen taas lisää sykettäsi ja antaa buustia tehokkuuteen.
Lempivärien sisällyttäminen työtilaan ja työtarvikkeisiin tekee työpäivästäsi iloisemman.

Kun väsymys astuu kehiin…

Monet valitsevat tässä vaiheessa pannullisen kahvia tai sokeripommin päästäkseen päivän loppuun. Sanomatta selvää, tämä ei välttämättä terveellisin vaihtoehto, vaikkakin kotioloissa houkutus ja mahdollisuus näihin keinoihin on suuri.

Nyt kun työskentelet etänä kotoa käsin, väsymyksen selättämiseen voi käyttää ihan eri tekniikoita kuin toimisto-oloissa. Venyttele antaumuksella, kilauta kaverille tai nauti vaikka lasillinen tuoremehua saadaksesi virtaa jaksaa taas pari tuntia. Jos sinulla on lemmikki, jo pieni kosketus tai pään silitys vie ajatukset hetkeksi pois työstä ja lisää onnen hormooneja kehossamme.

Tässä vielä pari vinkkiä virkeämpään etätyöskentelyyn:

Käytä aistejasi

Jos et itse ole yliherkkä, miksipä et käyttäisi tilaisuutta hyväksesi elvyttämään energiatasojasi aistien avulla. Tutki eri tuoksukynttilöien tai eteeristen öljyjen ominaisuuksia, jotta valitset sopivan tuoksun juuri sinun etätyöpisteellesi.
Kaneli herättää aistit ja parantaa keskittymistä, jasmiini ja rosmariini auttavat rentoutumiseen, kun taas sitrushedelmät voivat auttaa tarkkaavaisuudessa.

Hellitä hetkeksi ote työpöydältä

Kun tietokonetta tai papereita on tuijotellut tuntitolkulla, alkaa silmät väsymään ja aivot tilttaamaan takuulla.
Tässä vaiheessa on korkea aika saada raitista ilmaa, tai puuhastella vähän aikaa muita hommia. Tuuleta tai käy ulkona, kastele huonekasveja, tai edes tee pieni kotijumppa. Raikkaan ilman ja liikkeen yhdistelmä lievittää välittömästi stressiä ja pitää sinut fyysisesti ja henkisesti terveenä.


Zemppiä kaikille etätyöskentelijöille, ja pysytään terveenä!

Jos tarvitset apua häikäisysuojan tai näkösuojan valintaan, niin ota reilusti yhteyttä. Autamme suunnittelussa mielellään.