Karkaako lämpö harakoille?
Syksyn tullen ensimmäisten kylmien viimojen hiipiessä luihin ja ytimiin, tulee ajankohtaiseksi tarkistaa pahimmat lämpöhukan aiheuttajat. Keskimäärin 30% lämmöstä häviää ulos ikkunoiden kautta. Sähköhintojen kohotessa pilviin herää vakavanlaatuinen ajatus energiansäästämisestä. Mitä asialle voitaisiin tehdä?
Ikkunat ovat talvisin merkittävässä roolissa lämpöhukkaa ajatellen. Kovalla pakkaselle ikkunan vieressä voi tuntea ikävää vetoa – tämä on nimenomaan se lämpöhukan ketku joka vie isolla energialla lämmitetyn ilman harakoille.
Ikkunoiden tiivisteiden tarkistaminen on tietysti ensimmäinen seikka joka kannattaa tarkistaa esim. infrapunamittarin avulla (tarkempaa vinkkiä tekstin lopussa). Myös pattereiden termostaatit ja yleisen toimivuuden voi helposti katsoa kuntoon – tarvittaessa kutsutaan LVI tai sähkömies apuun. Seuraavaksi aletaan miettiä miten ihmeessä sitä sähkölaskua saataisiin mahdollisimman inhimilliseksi?
Lämpöhukkaa voidaan ehkäistä yksinkertaisella keinolla: rullaverhoilla.
Kaiken rullaverhon hyödyn (näkösuoja, häikäisysuoja, liikalämmön torjunta, sisustaminen…) lisäksi rullaverholla voidaan myös eristää. Kun rullaverhossa on paksu energiatehokas kangas, verho luo ikään kuin yhden eristekerroksen lisää sisäpuolelle. Näin ehkäistään lämpimän ilman virtausta ulos ikkunoiden kautta.
Ihan paras eristäjä on koteloitu rullaverho sivukanaaleilla, paksulla pimentävällä kankaalla varustettuna. Tällöin lämmön karkaaminen verhon sivuilta on minimoidaan, ja eriste on mahdollisimman tiivis. Huomaa että ikkunan tulee antaa myös hengittää jottei lasit huurtuisivat liikaa.
Aurinkoisella kelillä verhot kannattaa tietenkin nostaa ylös lämmittävän päivänvalon hyödyn talteen ottamiseksi.
Rakenteiden lämpöeristyksen tarkastamiseen ei välttämättä tarvita asiantuntijan apua, sillä ne voi tarkastaa kotikonstein myös infrapunalämpömittarin avulla. Infrapunalämpömittari toimii tavallisen lämpömittarin tavoin, mutta on huomattavasti helpompi käyttää. Mittarilla saadaan eri pintojen lämpötilat näkyviin välittömästi, kun tavallisella mittarilla lämpötilan muutosta joutuu odottamaan pidempään.
Jos ikkunoissa tai rakenteissa on pahoja lämpövuotoja, kannatttaa pyytää apua eristyksen ammattilaiselta. Ikkunoiden ja ovien tiivistämisen voi jokainen tehdä itse rautakaupoista saatavilla materiaaleilla.
Infrapunamittareita saa lainattua usein kirjastoista, ja omaksi ostettuna niiden hinta pyörii muutamissa kympeissä. Oikea lämpökamera onkin sitten isompi investointi.
Energiansäästö ei ole vain henkilökohtaista bonusta, vaan hyväksi koko maapallolle.
Jos sopivan tuotteen tai kankaan valinta tuntuu hankalalta, ota meihin yhteyttä!
Asiantuntijamme ympäri Suomen auttavat varmasti optimaalisen lopputuloksen saavuttamiseksi.
Tutustu ilmaiseen suunnittelupalveluumme >>