Tuntuu siltä, että omakotitaloja rakennetaan Suomessa ihan tahallaan väärin. Miksi tehdä syyttä suotta sellaisia ratkaisuja, jotka kiihdyttävät talon ylilämpenemistä ja vähentävät kodin viihtyvyyttä? Tässä kirjoituksessa kerromme aurinkosuojauksen ja ylilämpenemisen perusteet omakotitalon rakentajille.
Omakotitalon suunnittelusta johtuva ylilämpeneminen on yleistä
Ette uskokaan miten usein tässä työssä törmää sellaiseen tilanteeseen, että omakotitalo on suunniteltu auringonsuojauksen ja ylilämpenemisen estämisen näkökulmasta hölmösti. Tässä tekstissä haluamme kertoa pari perusasiaa omakotitalon ylilämpenemisen estämisestä.
Hyvä omakotitalon rakentamista suunnitteleva, onneksi olkoon – sinulla on mahdollisuus tehdä auringonsuojauksen ja energiatehokkuuden näkökulmasta hyviä ratkaisuja. Tässä maassa on satojatuhansia ihmisiä, joilla tuota mahdollisuutta ei ole, heidän ainut vaihtoehtonsa on sopeutua. Mutta sinä olet eri tilanteessa. Sinä voit tehdä muutamalla yksinkertaisella valinnalla talostasi, siis tulevasta kodistasi, sellaisen, jonka makuuhuone ei kesähelteillä ole käyttökelvoton ja jonka valon määrä on joka huoneessa sopiva.
Talon ja ikkunoiden asennolla on väliä
Ylilämpeneminen sinänsä ei ole mitenkään kovin vaikea asia hallita. Kuten olemme aiemminkin blogissamme kertoneet, käytännössä ylilämpeneminen johtuu siitä, että auringonvalo pääsee lämmittämään talon sisäilmaa, jolloin sisätilan lämpötila nousee yli optimaalisten olosuhteiden. Oikein kovilla hellejaksoilla lämpö voi siirtyä sisätiloihin säteilynä lämmössä kylpeneistä talon rakenteista, mutta ehdottomasti suurin osa ylilämpenemisestä johtuu ikkunoiden läpi tulvivasta auringonvalosta.
Kun nyt siis asut unelmakodissasi tai sinulla on edessäsi sen unelmakotisi piirustukset ja olet valmiina lyömään kuokan maahan, niin kannattaa vielä varmistaa, että onhan talo auringonvalon kannalta oikeassa asennossa. Eli siis mikä huone osoittaa mihinkin ilmansuuntaan. On nimittäin totta puhuen käsittämätöntä, miten vähän talon asentoa ajatellaan, kun mietitään millaiset vaikutukset sillä on asumisviihtyvyyteen ja esimerkiksi unen laatuun. Ja jos talon asentoon ei voi vaikuttaa, niin huoneiden ja ikkunoiden kokoon ja sijoitteluun voi.
Talon asentoa suunniteltaessa tullaan ihan ensimmäiseksi siihen huomioon, että huoneet eivät ole keskenään veljeksiä. Huoneiden optimaaliset valo- ja lämpöolosuhteet vaihtelevat huomattavasti. Olemme käsitelleet huonekohtaisia eroja tarkemmin aiemmassa kirjoituksessamme ”Valitse kaihtimet ja verhot huonekohtaisesti”.
Ehkäpä se tärkein huone tässä talon asennon suunnittelussa on makuuhuone. Missään muussa huoneessa ei vietetä niin paljon aikaa kuin makuuhuoneessa ja mikään muu huone ei ole yhtä tärkeä yleisen elämänlaadun kannalta. Makuuhuoneen lämpötilan olisi hyvä pysytellä muita huoneita matalammalla tasolla, joten se kannattaa sijoittaa pohjoisen puolelle. Tällöin makuuhuoneen ikkunat säästyvät liialta auringonpaisteelta ja sitä kautta huoneen lämpötila pysyy jo luonnollisesti hieman matalampana kuin muissa huoneissa. Jos makuuhuonetta ei ole mahdollista sijoittaa pohjoiseen antavaksi, kannattaa pyrkiä kuitenkin välttämään itää ja etelää. Voit lukea lisää optimaalisen makuuhuoneen suunnittelusta täältä.
Muitakin huoneita voi pyrkiä optimoimaan ilmansuuntien mukaan, mutta niiden kohdalla riittää yleensä huoneen käyttötarkoitukseen sopiva aurinkosuojaus, josta lisää hieman myöhemmin. Ensin on syytä sanoa pari sanaa ikkunoista ja ikkunapinta-alasta.
Ikkunapinta-ala edesauttaa omakotitalon ylilämpenemistä
Jos on talon asennolla ja huoneiden sijainnilla merkitystä, niin sama pätee myös ikkunoiden määrään ja pinta-alaan. Valohan on aina kiehtovaa ja sisustuslehtiä selaillessa valossa kylpevä huone näyttää lähes poikkeuksetta houkuttelevalta. Kannattaa kuitenkin pitää järki päässä erityisesti makuuhuoneen ikkunoiden kanssa.
Me olemme nähneet lukuisia makuuhuoneita, joissa ikkunoiden toteutukselle ei ole oikeastaan mitään järkevää perustetta huoneen käyttötarkoituksen eli nukkumisen näkökulmasta. Jos talon suunnitelmissa tällä hetkellä on vielä makuuhuoneessa kaksi ikkunaa, niin kannattaa ehkä pysähtyä ja miettiä miksi näin on. Onko oikeasti makuuhuoneessa tarvetta kahdelle ikkunalle? Mitä lisäarvoa tämä ratkaisu tuo? Miten sänky sijoitetaan huoneeseen? Ja sitten ennen kaikkea: jos välttämättä haluat makuuhuoneeseen useampia ikkunoita, niin oletko valmis tekemään niille riittävät toimenpiteet aurinkosuojauksen näkökulmasta, että huoneessa on oikeasti niin valon määrän kuin lämpötilan suhteen hyvä nukkua?
Ikkuna kannattaa siis pyrkiä ymmärtämään sekä sellaisena sisustuslehdistä tuttuna valon tuojana, joka luo tunnelmaa ja ilmettä taloon, mutta myös talon ylilämpenemisen kannalta potentiaalisena riskinä, joka tulee aurinkosuojauksen keinoin huomioida. Tässä maassa on nimittäin ihan riittämiin sellaisia tapauksia, joissa upeilta näyttävät ikkunat muuttuvat puutteellisen aurinkosuojauksen takia milteipä kiroukseksi, jonka purkaminen käy kalliiksi.
Aurinkosuojaus hoitaa loput
Omakotitalon suunnittelulla, talon asennon mallailulla sekä ikkunoiden määrän ja pinta-alan optimoinnilla voidaan tehdä paljon talon ylilämpenemisen estämiseksi. Mutta aina tarvitaan kuitenkin myös aurinkosuojausta eli käytännössä markiiseja, kaihtimia ja/tai verhoja, joilla voidaan hallita sisälle tulevan valon ja lämmön määrää.
Kuten olemme aiemmin kirjoittaneet, aurinkosuojaus kannattaa aina tehdä huonekohtaisesti. Optimaalisinta omakotitalon ylilämpenemisen estämisen kannalta olisi toteuttaa talon ulkopuolinen aurinkosuojaus esimerkiksi Screen-kankaalla, mutta monessa huoneessa sisäpuolinen aurinkosuojaus on täysin riittävä.
Huonekohtaisessa aurinkosuojauksessa kannattaa lähteä ihan ensimmäiseksi siitä, että unohtaa ne iänikuiset sälekaihtimet ainakin hetkeksi. On olemassa niin paljon muitakin vaihtoehtoja, joilla voidaan hallita valon määrää ja näköesteen voimakkuutta sälekaihtimia paremmin. Esimerkiksi sisätiloihin tuleva Screen-kankainen verho estää tehokkaasti häikäisyä ja lämpösäteilyä, mutta päästää samaan aikaa päivanvaloa (eli sitä ns. hyvää valoa) sisään. Se on varsin hyvä vaihtoehto valoa tarvitseviin huoneisiin kuten olohuoneeseen, työhuoneeseen ja keittiöön. Sitten taas makuuhuoneessa pimennysominaisuudet ovat ehdottoman tärkeitä. Makuuhuoneen ikkunalle olisi syytä saada vähintään pimentävä rullaverho ja sille kaveriksi sitten esimerkiksi läpikuultava rullaverho, jotta valon määrää voidaan pimentämisen sijaan tarvittaessa myös vain hieman hajottaa.
Omakotitalon rakentajalla on suuri vastuu
Kuten aiemmin sanoin, omakotitalon rakentamista suunnittelevalla on loistava mahdollisuus tehdä talostaan ylilämpenemisen estämisen kannalta paras mahdollinen. Edellä olen myös kirjoittanut mitä asioita tämän mahdollisuuden käyttämisessä tulisi huomioida.
Kolikolla on myös kääntöpuolensa: jos vaikkapa se makuuhuone osoittaa monen ikkunan voimin itään ja/tai etelään, niin seuraukset pitää sitten joka kestää tai hoitaa kuntoon aurinkosuojauksen voimin.
Jos ylilämpenemisen estäminen tai aurinkosuojauksen toteuttaminen mietityttää, ole ihmeessä yhteydessä. Me Apollolla neuvomme näissä asioissa miellämme.