Terassimarkiisi vai kattamaton terassi?

Terassimarkiisi on oivallinen vaihtoehto paitsi katetulle, myös kattamattomalle terassille. Se lisää kattamattoman terassin käyttöastetta sateella ja suojaa helteellä liialta auringonpaahteelta.

Terassimarkiisi on vaihtoehto kattamattomalle terassille

Tämä kesä ja viime kesä eivät todellakaan ole olleet veljeksiä. Tänä vuonna on ollut melkeinpä toukokuulta lähtien yhtä auringonpaistetta ja hellettä – yhtämittainen hellejakso kesti peräti 38 päivää! Mutta jos vähän kaivellaan muistin sopukoita, saattaa viime vuoden kesän sateet ja koleus palata yllättävänkin helposti mieleen. On aika selvää, että vaihtelevilla sääoloilla on oma vaikutuksena myös terassilla oleiluun. Vuosi sitten moni varmaankin kaipaili terassilleen jonkinlaista katetta sadetta pitämään, kun taas tänä vuonna ongelma on ollut liiallinen auringonpaahde.

Satoi tai paistoi, niin markiisin avulla terassia on aina mahdollista muokata miellyttävämpään ja käyttöä paremmin tukevaan suuntaan. Sateisena kesänä markiisi toimii erinomaisena sateensuojana, jonka kuitenkin saa rullattua pois edestä niinä harvoina hetkinä, kun aurinko pilkistää pilvimuurin välistä. Aurinkoisena kesänä terassimarkiisi sen sijaan luo tervetullutta varjoa ja suojaa, jotta terassilla on ylipäätään mahdollista viettää aikaa.

Viime vuonna kirjoitimmekin sateiden innoittamana blogiimme, kuinka terassimarkiisi on oiva vaihtoehto terassin kattamiselle. Tuossa artikkelissa kirjoitetut väitteet ovat edelleen täysin käypää kamaa, mutta tämän kesän helteiden kannustamana on nyt syytä todeta, että terassimarkiisi on loistava vaihtoehto myös täysin kattamattomalle terassille.

Terassia ei tarvitse kattaa

Suomessa on jo jonkin aikaa ollut terassirakentamisessa käynnissä kattamisbuumi, jonka vauhdittamana yksi jos toinenkin terassi on saanut päälleen katteen. Ja mikäs siinä, kyllähän katettu terassi lähtökohtaisesti parantaa terassin käyttöastetta. Kaikki eivät kuitenkaan halua kattaa terassiaan, ja tämä on täysin fine. Syitäkin on tietenkin monia: kattamisen myötä terassin ja koko julkisivun ulkonäkö saattaa kärsiä, kattaminen voi olla teknisesti hyvin hankalaa tai mahdotonta, kattaminen estäisi liikaa auringonvaloa pääsemästä terassille, kattaminen kävisi turhan kalliiksi kukkarolle jne.

Tällaisissa tapauksissa, kun terassia ei syystä tai toisesta haluta kattaa, kannattaa kuitenkin pitää vaihtoehtona mielessä terassimarkiisi. Tarpeen mukaan auki rullattavan terassimarkiisin apua voidaan hyödyntää juuri silloin, kun terassin käyttäjästä siltä tuntuu. Eli toisin sanoen sateisellakin säällä terassimarkiisin alla on varsin mukava viettää aikaa (kuten kesällä 2017) ja toisaalta markiisi tuo suojaa myös liialliselta auringonpaahteelta (kuten kesällä 2018). Monesti terassin yhteydessä on lisäksi paljon ikkunapinta-alaa, joten terassimarkiisin avulla pystytään myös suojaamaan sisätiloja ylilämpenemiseltä.

» Lue lisää sisätilojen ylilämpenemisestä aiemmasta blogikirjoituksestamme.

Terassimarkiisi sininen
Terassimarkiisin voi tarpeen mukaan rullata auki tai kiinni.

Moni tuntuu edelleen ajattelevan, että markiisin tehtävä on suojata nimenomaan auringolta. Tässä valossa ei olekaan mikään järin suuri ihme, että juuri tänä kesänä olemme saaneet asiakkailtamme paljon positiivisia kommentteja, että asentamastamme terassimarkiisista on ollut suuri apu helteillä. Ja juuri näinhän sen pitääkin mennä – kun aurinko paistaa, niin markiisi otetaan suojaksi. Mutta olisi hyvä kuitenkin muistaa, että jatkossa kun tulee niitä sateisempia (joku saattaisi jopa sanoa ”tavanomaisempia”) kesiä, niin terassimarkiisi toimii aivan yhtä hyvin taistelussa sadetta vastaan.

Loppukaneettina voidaankin todeta, että nämä pari viimeistä vuotta ovat kyllä osoittaneet jos ei muuta niin sen, että terassimarkiisilla todellakin on paikkansa Suomen kesässä – satoi tai paistoi.

P.S. Jos terassimarkiisin hankinta alkaa olla ajankohtaista, niin käyhän tutustumassa millaisia vaihtoehtoja meillä on tarjota. Löydät terassimarkiisien valikoimamme täältä.