Parvekekaihtimen valintaan vaikuttavat tekijät

Edellisessä blogiartikkelissamme puhuimme lasitetun parvekkeen suojaamisesta parvekekaihtimella. Totesimme, että jos parvekkeestaan ei halua ylimääräistä saunaosastoa, on se syytä suojata kaihtimin. Tässä kirjoituksessa käymme läpi parvekekaihtimen valinnassa huomioitavia asioita.

Vaalea väri heijastaa auringonvaloa pois

Parvekekaihtimissa kankaan värin merkitys on valtavan suuri.

Toisin kuin monesti ajatellaan, tumma kangas ei ole välttämättä paras vaihtoehto parvekekaihtimelle. Tumma kangas nimittäin imee auringonvaloa ja sitä myöten lämpenee runsaasti, jolloin siitä itse asiassa muodostuu lämpöpatteri. Toisaalta tumman kankaan eduksi voidaan laskea sen hyvä kyky poistaa auringonvalosta johtuvaa häikäisyä, minkä vuoksi sen läpi näkee paremmin kuin vaaleamman kankaan.

Jos ja kun auringonvalon ei haluta lämmittävän parveketta liiaksi, on paras vaihtoehto pyrkiä kaihtimen värivalinnalla heijastamaan auringonvalo pois parvekkeelta. Heijastamiseen puolestaan sopivat parhaiten vaaleat kankaat. Lähestytäänpä samaa asiaa lukujen kautta: siinä missä valkoinen Soltis Screen -kangas heijastaa aurinkoa pois 60–70-prosenttisesti, on vastaavan mustan kaihtimen heijastusprosentti vaivaiset 6.

Paras vaihtoehto kaihtimen kankaan suhteen onkin kaksivärinen kangas, jossa kaihtimen ulkopuoli on valkoinen ja sisäpuoli vaaleanharmaa. Ideana on, että valkoinen ulkopinta heijastaa auringonvalon tehokkaasti pois ja vaaleanharmaan sisäpuolen läpi on helpompi nähdä ulos.

Vaalea kaihdin heijastaa hyvin auringonvaloa pois parvekkeelta.

Vaalea kaihdin heijastaa hyvin auringonvaloa pois parvekkeelta.

Kaihdinmekanismeissa on valinnanvaraa

Kankaan värin ohella parvekekaihtimen valinnassa täytyy ottaa huomioon toimintamekanismi. Yleisesti käytetään seuraavia ratkaisuja:

  • Rullaverho
  • Paneeliverho
  • Pystylamelliverho
  • Plisee vekkikaihdin

Rullaverho on vaihtoehdoista käytetyin – ja suositeltavin. Rullaverhon saa tarvittaessa kokonaan pois edestä, minkä lisäksi sillä saadaan aikaan isoja yhtenäisiä pintoja isommallekin parvekkeelle. Se on myös olemassa olevista vaihtoehdoista käytännöllisin ja edullisin motorisoida. Mahdollinen varjopuoli on se, että kun parvekelasit avataan ja kerätään nippuun, niin lasinipun ja katon välissä oleva tila saattaa käydä ahtaaksi rullalle kerätylle verholle. Tällöin verho toteutetaan osittain siirtokiskolla.

Paneeliverho koostuu kiskoilla kulkevista muutaman kymmenen sentin levyisistä paneeleista, joilla saadaan aikaan tyylikäs ja ryhdikäs vaikutelma. Paneeliverhoja ei rullata pois edestä vaan ne vedetään parvekelasien tapaan yhteen nippuun.

Pystylamellikaihdin koostuu kapeista lamelleista. Myös pystylamelliverholla saadaan aikaan vaikutelma yhtenäisestä isosta pinnasta. Lamelleja ei kuitenkaan, paneelien tapaan, saada kokonaan pois edestä, jolloin avatun parvekelasituksen myötä tuuli voi ottaa niihin kiinni.

Plisee vekkikaihdin on lasikohtainen kaihdin, eli se kiinnitetään jokaiseen lasiin erikseen. Vekkikaihtimen vahvuus on siinä, että se voidaan avata tai sulkea niin ylhäältä alaspäin kuin alhaalta ylöspäinkin. Toisaalta sen läpi ei näe niin hyvin kuin muiden vaihtoehtojen. Lisäksi vekkikaihtimen haitarimuodossa olevat vekit saattavat suoristua, jos kaihdin unohtuu auki pidemmäksi aikaa.

Parvekekaihtimen valitseminen pähkinänkuoressa

Parvekekaihdinta hankittaessa on tärkeää kiinnittää huomiota: 1) kankaan väriin ja 2) kaihdinmekanismiin.

Värivalinnassa kannattaa pitää nyrkkisääntönä sitä, että ulkopuolelle tulisi laittaa vaaleaa väriä heijastamaan auringonvaloa pois. Kaihdinmekanismin suhteen on hyvä tiedostaa, että mahdollisuuksia on monia ja jokaiselle parvekkeelle löydetään kyllä toimiva ratkaisu – mekanismin valinnassa kannattaa kuitenkin aina luottaa ammattilaisen apuun.

» Käy myös tutustumassa edelliseen blogiartikkeliimme ”Lasitetusta parvekkeesta lisähuone, mutta ei liian kuuma sellainen”.

Julkaistu kategoriassa Blogi.