Terassimarkiisin pesu ja puhtaanapito

Yksi yleisimmistä kysymyksistä joihin tällä alalla törmää, on: ”Voiko terassimarkiisin pestä?” Tämä on meidän näkökulmastamme hieman outo kysymys. Ennemmin kannattaisi nimittäin kysyä: ”Miten terassimarkiisi kannattaa pestä?”

Terassimarkiisi joutuu kovalle koetukselle

Kun markiisia pidetään auki, sen pinnalle kertyy jos jonkinmoista tavaraa: siitepölyä, tiepölyä, koivunvarpuja, lehtiä, havunneulasia ja linnunkakkaa. Rasitus voi siis olla melkoinen. Markiisikangas on kuitenkin äärimmäisen kestävää 100-prosenttista akryyliä, joka kyllä pysyy hyvässä kunnossa, kunhan se vain muistetaan pitää puhtaana.

Markiisin voi tosin saada huonoonkin kuntoon. Esimerkiksi siitepöly jämähtää auringonpaisteen seurauksena kiinni markiisiin ja havunneulaset sekä lehdet voivat mennä markiisin mukana rullalle. Jos kostea markiisi, jonka pinnalla on eloperäisiä aineita, rullataan kiinni ja annetaan olla kiinni vaikkapa nyt keskimääräisen kesäloman verran, niin eloperäiset aineet lähtevät takuulla homehtumaan ja lomaltapalaajaa on vastassa varsin epämiellyttävä yllätys.

Näin puhdistat markiisin

Markiisin puhdistaminen ei ole ydinfysiikkaa. Kankaan pinnalle kasaantuneista lehdistä, havuneulasista ja koivunvarvuista pääsee helpoiten eroon ihan vain ravistamalla: ota pitävä ote markiisin päästä ja sitten vain rohkeasti ja ronskisti  ravistamaan. Kun kyseessä on ammattiosaajan asentama laatumarkiisi, ei sitä saa ravistamalla alas.

Siite- ja katupölyihin sen sijaan tepsii parhaiten pesu – ja yksi parhaista tavoista pestä markiisi onkin yksinkertaisesti pitää se auki sateella. Tämä on helppo ja luonnollinen tapa pitää markiisin kunnosta huoli.

Linnunkakkaosastosta puolestaan pääsee helpoiten eroon siten, että antaa jätöksen ensin kuivahtaa kankaan pinnalle ja harjaa sen sitten pois. Harjausta helpottaakseen markiisia voi rullata sen verran sisäänpäin, että harjattava kohta kääntyy ylösalaisin rullan alapintaan, jolloin siihen pääsee helposti harjalla käsiksi.

Muista säännöllinen puhdistus keväisin ja syksyisin

Keväisin ja syksyisin markiisille on syytä tehdä hieman perusteellisemmat hoitotoimenpiteet. Tällöin markiisi tulee ensin valella kauttaaltaan lämpimällä vedellä, jonka jälkeen päälle kaadetaan ronskisti mäntysuopaa tai muuta emäksistä pesuainetta (yli 5 pH). Tämän jälkeen markiisi rullataan kiinni ja annetaan muhia yön yli. Rullalla ollessaan markiisista muodostuu ikään kuin oma puhdistuslaitoksensa. Seuraavana päivänä markiisi avataan ja huuhdellaan lämpimällä vedellä. Huuhtelemisessa kannattaa nousta esimerkiksi tikkaiden päälle ja sieltä ruiskia letkulla vettä.

Puhtaanpidossa on tärkeää huomioida, että käytettävät pesuaineet eivät ole kovin vahvoja, sillä vahvat aineet saattavat saada kankaan pinnoitteen irtoamaan. Lisäksi kannattaa välttää painepesurin käyttöä, sillä kovalla paineella kankaaseen iskeytyvä vesi saattaa hajottaa kankaan saumat tai irrottaa pinnoitteen.
Valikoimastamme löydät ulkotekstiilien pesuun tarkoitetun pesuaineen.

Koska markiisin etureunan etulippa on eniten sään armoilla, kohdistuu siihen suurimmat likamäärät ja kankaan kulumiset. Etulippa voidaan kuitenkin kätevästi irrottaa perusteellisempaa pesua ja putsausta varten.

Hyvin hoidettu terassimarkiisi kestää pitkään

Hyvin hoidettu markiisikangas kestää oikein hyvin 10–15 vuotta. Oikein hoidettuna markiisiin ei tule pilkkuja eikä sen väri ei haalistu – tosin pieniä värimuutoksia voi vuosien saatossa ilmaantua. Suurin syy markiisikankaan pilaantumiseen on se, että sitä ei ole pesty eikä sitä ole pidetty tarpeeksi auki sateella.

Apollo Markiisikangas 15v
Tältä näyttää hyvin pidetty n. 15 vuotta vanha markiisikangas.

Kun hankit terassimarkiisin meiltä, laitamme markiisin mukaan selkeät syys- ja huolto- ja pesuohjeet, joita noudattamalla markiisisi pysyy takuulla kunnossa!

» Lue lisää markiisin keväthuollosta

Terassimarkiisin puhtaanapidon muistilista:

  • Pidä markiisi sateella auki ja myrskyllä kiinni
  • Ravistele oksat, neulaset ym. pois ronskein ottein
  • Kuivata ja harjaa linnunkakat pois
  • Tee isommat pesut hellillä pesuaineilla ja lämpimällä vedellä

» Lue lisää miksi terassimarkiisi on katettuun terassiinkin verrattuna pitkäikäinen ratkaisu