Pimennysverhon valintaan vaikuttavat tekijät

Riittävä määrä pimeyttä on tärkeä osa niin sujuvaa nukahtamista kuin laadukasta untakin. Makuuhuoneen pimentämisessä ehdottomasti paras ratkaisu on pimennysverho – ja tarkalleen ottaen rullaverho. Tässä blogiartikkelissa käymme läpi tärkeimmät tekijät, jotka tulee ottaa huomioon pimentävän rullaverhon valinnassa.

Mitoita pimennysverho oikein

Rullaverho on suositeltavin pimennysverhoratkaisu sen helppokäyttöisyyden ja yksinkertaisen asennuksen vuoksi. Sen kohdalla on kuitenkin tärkeää tehdä mitoitus oikein. Jos verhon reunan ja ikkunalasin reunan välillä ei ole tarpeeksi suurta väliä, vuotaa verhon ja seinän välistä valoa sisätiloihin eikä verho täytä tarkoitustaan.

Ensinnäkin, pimentävää rullaverhoa ei tule koskaan mitoittaa suoraan lasiaukon mukaan. Yleensä verho mitoitetaan ylittämään ikkunan lasiaukon reuna kauttaaltaan vähintään n. viidellä sentillä, mutta suosittelemme n. 10–15 sentin ylitystä, jotta lopputulos olisi paras mahdollinen.

Toisekseen, kaihtimen mitoituksessa ei tule sekoittaa kankaan mittaa ja kaihtimen mittaa. Kankaan reuna alkaa nimittäin noin kaksi senttiä kaihtimen reunasta sisäänpäin. Käytännössä mitoitusta tehdessä voikin laskea mitat kankaan mukaan ja sen jälkeen lisätä molemmille sivuille kaksi senttiä varaa kaihtimelle.

Verkkokaupastamme löytyy yksityiskohtainen mitoitusohje, johon kannattaa myös perehtyä.

Asennus mahdollisimman lähelle seinää

Pimennysverhon asennuksen perusperiaate on helppo tiivistää: mitä lähemmäs seinää verho saadaan asennettua, sitä parempi. Yleensä rullakaihdin asennetaan paikoilleen siten, että verho rullautuu takakautta, jolloin kangas asettuu hyvin lähelle seinäpintaa. Tietysti, jos ikkunassa on kiinteitä ulokkeita, kuten kahvoja tai vastaavia, niin ne voivat häiritä verhon asettumista paikalleen. Asennuspaikan pitäisikin olla sellainen, että verholla on mahdollisimman esteetön kulku alas.

Asennuksessa kannattaa myös huomioida verhon kannakkeen koko ja sen vaikutukset esimerkiksi niin kutsuttuihin sivu- ja kappaverhoihin. Rullaverhon kiinnike ulkonee seinästä noin 6–9 senttiä, joten kiskoilla/tangossa kulkeville verhoille jää yleensä hyvin varaa liikkua kiinnikkeen editse.

Rullaverhon asennuksen voi tehdä itse tai pyytää ammattilainen asialle.

Visuaalisuus ei rajoita valintaa

Pimennysverhon ei tarvitse olla musta. Valikoimastamme löytyy pimentäviä kankaita miltei joka väriä ja erilaisilla kuvioilla. Tarvittaessa pimentävään kankaaseen voi myös printata haluamansa kuvan. Visuaalisuus ei siis rajoita millään tavoin pimennysverhon valintaa. Suosittelemme kuitenkin, että valittu pimennysverho olisi neutraalin näköinen, eli esimerkiksi valkoiseen seinään valittaisiin vaalea verho. Pimennysverhon kangas on myös vaihdettavissa jälkikäteen.

Verhokankaan alareunassa on litteä alalista, jonka ympäri verhokangas pyöräytetään. Näin lista ei erotu millään tavoin kankaasta, vaan koko verho on ulkoasultaan yhtenäinen alhaalta ylös.

Automaatiolla älykästä asumista

Somfyn kotiohjausjärjestelmään yhdistetyn motorisoidun pimennysverhon avulla päivänvalon määrää on helppo säädellä. Järjestelmällä voidaan määrittää kaihdin laskeutumaan ja nousemaan automaattisesti.

Automatiikan avulla on esimerkiksi mahdollista säätää verhot avautumaan hieman ennen herätystä. Näin voidaan aamulla herätä mukavasti päivänvalon siivittämänä ilman, että kuitenkaan tarvitsisi tinkiä pimeässä nukkumisesta. Verhot voidaan myös asettaa laskeutumaan silloin kun kukaan ei ole kotona, jolloin verhot voivat esimerkiksi talviaikaan toimia eräänlaisena ikkunaeristeenä. Tällä tavalla voidaan saada lämmityskuluista huomattaviakin säästöjä.

Pimennysverhon kunnossapito

Pimennysverho on pitkäikäinen sijoitus. Oikein käytettynä pimennysverhon kangas kestää jopa 15–20 vuotta – toki halutessaan kankaan voi vaihtaa jo aiemminkin. Kankaan voi puhdistaa pyyhkimällä kosteahkolla pyyhkeellä tai kevyesti imuroimalla tarkoitukseen sopivalla suulakkeella. Jotkin verhokankaat voi myös pestä.

Pimennysverhon valinta – muista nämä!

  1. Mittaa pimennysverho oikein
  2. Asenna pimennysverho lähelle seinää
  3. Valitse mieleisesi kangas
  4. Harkitse motorisoinnin ja automaation mahdollisuuksia
  5. Pimentävä verho kestää oikein käytettynä pitkään

 

» Verkkokaupastamme löydät lisätietoa pimentävistä rullaverhokankaista ja muun muassa mittaus- ja asennusohjeet!

» Tästä pääset tutustumaan suosituimpiin yksivärisiin pimennysverhoihimme.