Parvekekaihtimen valintaan vaikuttavat tekijät

Kesä saapuu kovaa vauhtia ja parveke kuumenee käyttökelvottomaksi saunaksi. Tuttu tilanne? Varsinkin lasitetut parvekkeet luovat ongelman jossa kuuma ilma jää vellomaan parvekkeelle, ja tilassa on mahdoton oleskella. Liian kuuma parveke ei houkuttele ketään: siellä eivät viihdy ihmiset eivätkä kasvit. Parvekkeen tukalan kuuma ilma siirtyy pahimmassa tapauksessa ovesta myös sisätiloihin.
Jotta parvekkeesta saataisiin kaikki hyöty irti, pitäisi se saada pysymään sopivan viileänä.
Parvekeverhot auttavat parvekkeen viihtyvyyteen oleellisesti.
Apollo parvekekaihtimet valmistetaan screenkankaalla, joka torjuu lämpöä tehokkaasti estämättä näkymää ulos.

Usein parvekkeella nähdään aika epätoivoisiakin viritelmiä auringon paahdetta torjumaan: on bambuverhoa, lakanaa ja jopa sälekaihdinta parvekkeella. Nämä ovat yleensä hieman epäesteettisiä, ja vähintään vuodessa pilalla kosteuden ja lämpötilavaihtelujen turmelemana. Sälekaihtimet parvekkeelle ovat vihoviimeinen vaihtoehto, koska metallinen verho ruostuu helposti.
Parvekkeen aurinkosuoja kannattaa valita niin että se kestää vuodesta toiseen, ja toimii kuten parvekeverhon pitääkin:
Parvekeverho 
– estää kuumuutta
– torjuu häikäisyä
– antaa näkösuojaa

Parvekekaihdin tottakai – mutta millä mekanismilla?

Verhot parvekkeelle siis tarvitaan, mutta minkälaiset. Screenkaihtimessa kangas ratkaisee, mutta mekanismillakin on merkitystä. Parvekkeen aurinkosuojaa valitessa tulee ottaa huomioon parvekkeen mitat, millainen tuote tilaan mahtuu, miten sitä halutaan käyttää ja kuinka paljon valoa halutaan säädellä.

Suosituin – ja suositeltavin malli on rullaverho screenkankaalla. Rullaverhon saa tarvittaessa kokonaan pois edestä, minkä lisäksi sillä saadaan aikaan isoja yhtenäisiä pintoja isommallekin parvekkeelle. Parvekekaihdin rullaverho mekanismilla voidaan mitoittaa parvekkeen leveyden mukaan 30-400 cm leveyteen, tai tilan parvekeverhot voidaan jakaa moneen osaan. Screen rullaverho on myös olemassa olevista vaihtoehdoista käytännöllisin ja edullisin motorisoida. Verhoja voidaan käyttää erikseen käyttöketjuilla / moottoreilla. Mahdollinen varjopuoli on se, että kun parvekelasit avataan ja kerätään nippuun, niin lasinipun ja katon välissä oleva tila saattaa käydä ahtaaksi rullalle kerätylle verholle. Jos lasien yläpuolella ei ole tilaa kannakkeelle (vähintään 6 cm, huom. lasien avausmekanismi), tulee avattavien lasien kohdalle asentaa kätevä kiskolla liukuva sivuun siirrettävä parvekeverho. Sivusiirtoverho tarvitsee hieman tarkempaa mitoitusta, ja kannattaakin ottaa yhteys Apollo ammattilaiseen jos mitoitus tuntuu hankalalta.
Tässä mitoitusohjeita parvekekaihdinten mitoitukseen rullaverhomekanismilla. 

Parvekkeen aurinkosuojaksi sopii myös lamelliverho screenkankaalla. Tässä mallissa ylös asetetaan kisko jossa roikkuu screen soiroja. Näitä voidaan liikutella kiskossa nippuun tai lasien eteen, ja lamellikankaiden kulmaa voi kiskossa muuttaa antaen mukavasti valon säätelyn mahdollisuuksia. Lamelliverho valmistetaan parvekkeelle vain sauva tai narukäyttöisenä (ei motoriointia). Lamelliverho on melko herkkä tuulelle, joten jos sinua häiritsee verhon heiluminen tuulessa, kannattaa valita ennemmin screen rullaverho parvekkeelle.

Parvekeverho lamelliverho
Parvekekaihdin lamelliverho mekanismilla

Tehokkain parvekeverho on vaalea ja tiheä screenkaihdin

Parvekekaihtimissa kankaan värin merkitys on valtavan suuri. Toisin kuin monesti ajatellaan, tumma kangas ei ole välttämättä paras vaihtoehto parvekekaihtimelle. Tumma kangas nimittäin imee auringonvaloa ja sitä myöten lämpenee runsaasti, jolloin siitä itse asiassa muodostuu lämpöpatteri. Toisaalta tumman kankaan eduksi voidaan laskea sen hyvä kyky poistaa auringonvalosta johtuvaa häikäisyä, minkä vuoksi sen läpi näkee paremmin kuin vaaleamman kankaan.
Etelä- ja länsiparvekkeet ovat kuumuuden kannalta pahiten alttiina auringon säteilylle. Näillä parvekkeilla kannattaakin kiinnittää erityisen paljon huomiota kankaan väriin ja tiheyteen. Vaalea ja tiheä screenkangas torjuu parhaiten lämpöä, mutta valkea myös heijastaa valoa voimakkaasti.

Screenkankaan tiheys ilmoitetaan OF arvona = Openness Factor.
Screen kankaan OF arvo kertoo avoimen osuuden prosentin kankaasta.
Yleisesti: mitä tiheämpi kangas, sitä parempi suoja.

Screenkankaan TS, RS ja AS % vaikuttavat kaikki yhdessä kankaan ominaisuuksiin lämpö- ja häikäisysuojana.

Jos ja kun auringonvalon ei haluta lämmittävän parveketta liiaksi, on paras vaihtoehto pyrkiä kaihtimen värivalinnalla heijastamaan auringonvalo pois parvekkeelta. Heijastamiseen puolestaan sopivat parhaiten vaaleat kankaat. Lähestytäänpä samaa asiaa lukujen kautta: siinä missä valkoinen Soltis Screen -kangas heijastaa aurinkoa pois 60–70-prosenttisesti, on vastaavan mustan kaihtimen heijastusprosentti vaivaiset 6.

Paras vaihtoehto kaihtimen kankaan suhteen onkin kaksivärinen kangas, jossa kaihtimen ulkopuoli on valkoinen ja sisäpuoli vaaleanharmaa. Ideana on, että valkoinen ulkopinta heijastaa auringonvalon tehokkaasti pois, ja vaaleanharmaan sisäpuolen läpi on helpompi nähdä ulos eikä harmaa pinta häikäise niin paljoa.
Screen kaihdin Soltis 92 – väri valkea/alumiini 92-2051
Screen kaihdin Soltis 86 – väri valkea/alumiini 86-2051

Huom. screenkankaasta näkee aina valoisammalle puolelle läpi. Joten jos syksyn pimeinä iltoina pidät parvekkeella valoja, parvekeverhosta näkee ulkoa parvekkeelle.

Screen kankaiden vertailu – sisälle PDF tiedosto.

Apollo Parvekekaihdin
Vaalea kaihdin heijastaa hyvin auringonvaloa pois parvekkeelta.

Parvekekaihtimen valitseminen pähkinänkuoressa

Parvekekaihdinta hankittaessa on tärkeää kiinnittää huomiota: 1) kankaan väriin ja 2) kaihdinmekanismiin.

Värivalinnassa kannattaa pitää nyrkkisääntönä sitä, että ulkopuolelle tulisi laittaa vaaleaa väriä heijastamaan auringonvaloa pois. Kaihdinmekanismin suhteen on hyvä tiedostaa, että mahdollisuuksia on monia ja jokaiselle parvekkeelle löydetään kyllä toimiva ratkaisu – mekanismin valinnassa kannattaa kuitenkin aina luottaa ammattilaisen apuun.

Etsiessäsi toimivaa, tehokasta ja tyylikästä aurinkosuojaa, kannattaa sijoittaa kerralla kunnolliseen.
Apollo parvekekaihtimet valmistetaan kestävistä komponenteista ja kankaista. Kankaita on helppo pitää puhtaana, koska ne kestävät myös kosteutta. Alumiininen Apollo parvekeverhon alalista ei notkahda kovassakaan auringonpaahteessa, ja tuote säilyttää muotonsa ja hyötynsä vuosia, yleensä vuosikymmeniä. Mekanismilla ja kankaan kiinnityksellä on 5 vuoden takuu.
Olemme yli 40 v. aurinkosuojausuralla päässeet onneksemme toteuttamaan jo satoja parveke kohteita, joita voimme ylpeydellä katsella edelleen. Laadukkaat parvekeverhot ovat pitkäikäinen käyttötuote, jonka hyödyt kantavat varjostusta pidemmälle.

Jos et löydä etsimääsi, tai epäröit mittojen / kankaan suhteen, ota meihin yhteyttä niin katsotaan yhdessä juuri Teidän kohteeseenne sopiva ratkaisu.

» Screen rullaverhot parvekkeelle verkkokaupasta

» Screenkankaiden ominaisuuksia

» Käy myös tutustumassa edelliseen blogiartikkeliimme ”Lasitetusta parvekkeesta lisähuone, mutta ei liian kuuma sellainen”.


[gravityform id=”1″ title=”true” description=”true”]