Toisin kuin yleisesti tunnutaan ajateltavan, terassimarkiisia on turvallista ja itse asiassa järkevääkin pitää auki myös sateella. Terassimarkiisi on siis mainio suoja paitsi aurinkoa myös sadekuuroja vastaan.
Terassimarkiisi kestää vettä
Helsingin Uutisten verkkosivuilla julkaistiin toukokuussa artikkeli markiisien käyttöön liittyen. Lehtijutussa Pisla Oy:n myyntijohtaja Mika Sandelin väittää, että markiisia ei saisi käyttää sateensuojana, vaan ainoastaan auringonsuojana. Hänen mukaansa sadevesi voi jopa hajottaa markiisin. Tämä väite ei kuitenkaan pidä – ainakaan Apollon myymien markiisien osalta – paikkaansa.
Oikein asennetun laadukkaan markiisin päälle ei pääse teoreettisesti ajateltunakaan mitenkään kertymään niin paljon vettä, että markiisi sen painosta hajoaisi. Markiisissa käytetty sataprosenttinen akryylikangas kyllä kastuu ja kerää sitä kautta lisää painoa, mutta tässä kohtaa puhutaan maksimissaankin suunnilleen kymmenen kilon lisäyksestä painotaakkaan – minkä markiisin rakenne kyllä kestää helposti.
Jos markiisin ulospäin suuntautuva työntövoima on heikko, ei kangas veny tarpeeksi kireälle, mikä puolestaan saattaa aiheuttaa sen, että kankaan päälle satanut vesi keräytyy yhteen ja saa kankaan pussittumaan. Samanlaista pussittumista voi aiheuttaa myös markiisin asennuskulma; jos markiisi on asennettu hyvin pieneen kulmaan (alle 15 astetta), ei vesi valu markiisin päältä enää yhtä tehokkaasti kuin suurempaan kulmaan asennetulta markiisilta. Pussittumisen aiheuttama painolasti ei kuitenkaan sekään riitä millään tuomaan markiisia alas.
On selvää, että laadukkaan terassimarkiisin valitsemalla tällaisia vedenkestävyysasioita ei tarvitse pohtia edes teorian tasolla.
Valitse laadukas terassimarkiisi
Terassimarkiisia ostettaessa tuijotetaan turhan usein pelkkää hintaa. Kun olemassa olevista vaihtoehdoista valitaan halvin mahdollinen, jäädään väistämättä paitsi laadukkaan terassimarkiisin ominaisuuksista – kuten nyt vaikkapa vedenkestävyydestä. Hinnan lisäksi tulisikin vertailla ainakin seuraavia ominaisuuksia:
• Riiputuspaino
• Työntöpaino
• Tuuliluokka
• Testattujen liikkeiden määrä
• Takuu
Riiputuspaino kertoo miten paljon painoa markiisi kestää kankaan ja rungon lisäksi. Esimerkiksi Apollon terassimarkiiseissa riiputuspaino vaihtelee välillä 76–120 kg. Riiputuspainolla on suora vaikutus markiisin kestävyyteen – ja kun riiputuspaino on kunnossa, voi markiisia pitää huoletta auki kovemmallakin sateellakin.
Työntöpaino kertoo miten voimakasta työntövoimaa markiisi kestää. Mitä suuremmalla voimakkuudella markiisi voidaan työntää auki, sitä kireämmällä markiisikangas pysyy ja sitä paremmin vesi valuu kankaan pinnalta pois.
Tuuliluokka määritellään markiiseille standardin DIN EN 13561 mukaisesti väliltä 0–3. Käytännössä terassimarkiisin tuuliluokka olisi hyvä olla vähintään 2, joka takaa kestävyyden, kun tuulen nopeus on 8–10 m/s. Tuuliluokan 3 markiisit kestävät tuulta jopa 11–13 m/s. Mitä paremmin markiisi kestää tuulta, sitä pienempi on vaara sille, että kevätpuhuri vie markiisin mennessään.
Testattujen liikkeiden määrä kertoo miten monta avaus-/sulkemisliikettä markiisi testien mukaan kestää. Esimerkiksi Apollon terassimarkiisit kestävät testien mukaan useita kymmeniä tuhansia liikkeitä, jolloin liikkeiden määrän perusteella markiisin käyttöikä mitataan kymmenissä vuosissa.
Takuu on yksi laadun mittari. Mitä pidempi takuu terassimarkiisille myönnetään, sitä todennäköisemmin se myös kestää käyttöä. Meillä Apollolla terassimarkiiseilla on aina viiden vuoden takuu ja yli 20 vuoden käyttöikä.
Terassimarkiiseja vertaillessa kannattaa kiinnittää lisäksi huomiota erilaisiin tuotemerkintöihin ja sertifikaatteihin. Esimerkiksi kaikilla Apollon tuotteilla on kansainvälinen TÜV-hyväksyntä merkkinä tuotteiden kestävyydestä ja laadusta.
Anna terassimarkiisin olla
Edellä esitetyn valossa voidaan todeta, että laadukas terassimarkiisi on erinomaisen kestävä sateensuoja. Ja kuten olemme aiemmissa blogiartikkeleissamme jo avanneet, terassimarkiisi on itse asiassa oivallinen vaihtoehto terassin kattamiselle. Lisäksi terassimarkiisin pitäminen auki vesisateella on järkevää myös markiisin puhtaanapidon kannalta.
Aivan ensimmäisillä sadekuuroilla markiisin käyttöönoton jälkeen saumoista voi tihkua vettä, ja tämän jälkeen saumatkin tiivistyvät vettä pitäviksi.