Valitse kaihtimet ja verhot huonekohtaisesti

Kaikilla huoneilla on oma tarkoituksensa: yksi on suunniteltu oleskeluun, toinen ruoanlaittoon ja syömiseen, kolmas peseytymiseen, neljäs nukkumiseen jne. Tässä blogiartikkelissa kerromme millaiset verho- ja kaihdinratkaisut sopivat eri huoneisiin.

Mikä vaikuttaa kaihtimien ja verhojen valintaan?

Järkevästi suunnitellussa talossa on otettu jo suunnitteluvaiheessa huomioon lähiympäristö (esim. etäisyys naapuritaloista) ja ilmansuuntien vaikutukset valoon ja auringonpaisteeseen. Näin huoneet tulevat sijoitetuksi juuri sopiville paikoille. Kaihtimien ja verhojen huonekohtaisella suunnittelulla pyritään yleensä tukemaan tätä arkkitehdin visiota – mutta toki niitäkin tilanteita on, että kaihtimilla ja verhoilla yritetään nimenomaan paikata syystä tai toisesta pieleen mennyttä pohjapiirustusta…

Kaihtimien ja verhojen valinnassa voidaan huoneesta riippuen painottaa mm.

  • näkösuojaa
  • pimentävyyttä
  • auringonsuojaa
  • akustiikkaa
  • käytettävyyttä.

Screenkankainen rullaverho olohuoneeseen

Talon olohuoneessa nimensä mukaisesti ollaan ja oleskellaan – siellä vietetään aikaa televisiota katsellen, kirjoja lueskellen ja muiden kanssa seurustellen. Kaikista huoneista ehkä juuri olohuoneen käyttötarkoitus vaihtelee eniten eri talouksien kesken. Olohuoneen verhoja ja kaihtimia mietittäessä onkin hyvä käydä ensin läpi huoneen käyttötarkoitus. Monestihan olohuoneeseen halutaan päästää sisään mahdollisimman paljon päivänvaloa. Toisaalta jos olohuoneessa käytetään esimerkiksi projektoria elokuvien katselemiseen, on verhojen hyvä pystyä myös hämärtämään/pimentämään huone. Lisäksi verhojen avulla voidaan pyrkiä parantamaan olohuoneen akustiikkaa, mikäli ikkunapinta-alaa on paljon.

Yleisesti ottaen voisi sanoa, että olohuoneeseen sopii kaikista parhaiten screenkankaiset verhot. Screenkangas ehkäisee auringon lämpösäteilyä ja häikäisyä, mutta päästää kuitenkin päivänvaloa sisälle. Jos olohuoneeseen halutaan vielä järeämpää näkösuojaa esimerkiksi pimeään aikaan, kannattaa screenkangas vaihtaa läpikuultavaan kankaaseen.

Screen Kaihdin Olohuoneessa
Screenkangas estää häikäisyn ja lämpösäteilyn, mutta päästää päivänvaloa sisälle.

Makuuhuoneeseen pimentävyyttä ja näkösuojaa

Makuuhuoneen tärkein tavoite on tarjota hyvät olosuhteet makeille unille. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yön ajaksi makuuhuoneessa on oltava riittävän pimeää, sillä pimeässä ihmisen melatoniinin tuotanto kasvaa, jolloin nukahtaminen helpottuu ja unen laatu paranee. Lue lisää valon vaikutuksesta unen laatuun aiemmasta blogiartikkelistamme. Makuuhuoneen pimennystarkoitukseen sopiikin parhaiten pimennysverho, jonka läpi ei päivänvalo pääse.

Pimeyden lisäksi makuuhuoneeseen kaivataan näkösuojaa, sillä aamuhämärässä on huomattavasti miellyttävämpi pukea päälle tai riisuutua, kun tietää että naapuritalon keittiöstä ei ole suoraa näkymää tähän toimenpiteeseen. Pimennysverhon lisäksi makuuhuoneen ikkunoihin voikin olla paikallaan lisätä myös sälekaihtimet tai läpikuultava rullaverho.

Keittiöön päivänvaloa, mutta ei auringonvaloa

Keittiöön pätevät pääasiassa samat lainalaisuudet kuin olohuoneeseenkin. Eli päivänvaloa olisi mukava saada sisään, mutta sisätilan ylikuumentava auringonvalo olisi hyvä pitää poissa – etenkin kun keittiössä kuitenkin säilytetään herkästikin pilaantuvia elintarvikkeita. Screenverho on siis hyvä vaihtoehto myös keittiöön. Jos kuitenkin halutaan enemmän näkösuojaa ja pimentävyyttä, on myös läpikuultava rullaverho oiva valinta.

Näkösuojaa ja kosteudenkestoa WC:hen

WC ja kylpyhuone ovat kaihtimien ja verhojen suhteen melko helppoja tapauksia. Näissä tiloissa tarvitaan hyvää näkösuojaa, mutta koska puhutaan märkätiloista, ei kovin moni kangas tule kyseeseen. Helpoin ja usein myös järkevin vaihtoehto onkin mennä näissä huoneissa sälekaihtimilla.

Aulatiloihin päivänvaloa screenkankaan läpi

Erilaisiin aula- ja yleistiloihin, joissa ei juurikaan vietetä aikaa, on yleensä järkevin laittaa joko screenkankainen verho tai läpikuultava rullaverho. Näin varmistutaan, että päivänvaloa tulee sisälle riittävästi. Erityisiä pimennysratkaisuja ei tällaisiin tiloihin yleensä tarvita.

Mitä erilaiset verho- ja kaihdinratkaisut maksavat?

Verho- ja kaihdinratkaisujen välillä on totta puhuen huomattavia hintaeroja. Jos mietitään vaikkapa yhden ikkunan makuuhuonetta, niin vaatimattomin ratkaisu on asentaa pelkkä sälekaihdin ja sitten toisen ääripään ratkaisussa ikkunan väliin asennetaan moottoroitu läpikuultava rullaverho ja ikkunan päälle vielä pimentävä rullaverho – sekin moottoroituna.

Tässä vertailussa sälekaihdinratkaisulle tulisi hintaa n. 150 € ja kaksinkertaisen rullaverhoratkaisun hinta pöyrisi jossain 700 € hujakoilla – riippuen toki ikkunan koosta ja valitusta kankaasta. Näiden ääripäiden väliin mahtuu sitten lukuisia vaihtoehtoja, kuten pimentävä rullaverho (n. 200 €), moottoroitu rullaverho (n. 300 €), sälekaihtimen ja rullaverhon yhdistelmä (n. 350 €) sekä sälekaihtimen ja moottoroidun rullaverhon yhdistelmä (n. 500 €).

Pääasia kuitenkin on huomata ja pitää mielessä, että kuhunkin huoneeseen on mahdollista suunnitella ja toteuttaa kyseisen huoneen käyttötarkoitusta parhaiten tukeva verho-/kaihdinratkaisu.

Pyydä meiltä tarjous tai siirry suoraan ostoksille verkkokauppaamme. Verkkokauppaostoksen evästykseksi kannattaakin lukaista edellinen blogikirjoituksemme Näin ostat rullaverhon verkosta: 6 askelta onnistuneeseen hankintaan.