Auringonvalo voi yllättää pohjoisessa
Olemme viime vuosina saaneet jokasyksyisten ”Talvi yllätti autoilijat” -uutisotsikoiden rinnalle samansukuiset ”Helle yllätti suomalaiset” -otsikot. Aina ei edes tarvita sitä hellejaksoa, että yöt alkavat kulua nukkumisen sijaan lakanoita läpimäriksi hikoillessa, toimistolla oleminen käy epänormaalin tuskalliseksi ja sisätilojen jäähdytystarve alkaa kasvaa kasvamistaan.
Asunnon tai toimiston muuttuminen sietämättömän kuumaksi johtuu pääsääntöisesti auringonvalon aiheuttamasta ylilämpenemisestä. Ylilämpeneminen puolestaan on itse asiassa sitä voimakkaampaa mitä pohjoisemmaksi siirrytään. Esimerkkinä mainittakoon, että Oulussa on suurempi jäähdytystarve kuin Helsingissä.
Ylilämpeneminen johtuu auringonvalosta
Suomessa monesti luullaan, että pohjoinen sijaintimme ja suhteellisen viileä ilmastomme tarkoittavat sitä, että rakentamisessa ja asumisessa ei tarvitse liiasta lämmöstä juurikaan huolehtia. Ylilämpenemisen suurimpia aiheuttajia on kuitenkin lämmön sijaan auringonvalo, jonka vaikutus voimistuu nimenomaan Suomen leveyspiireillä kahdella eri tavalla:
- Matala auringon paistokulma
Suomessa aurinko paistaa aina sen verran matalalta, että valo pääsee lämmittämään otollisessa kulmassa ikkunoiden läpi sisätilojen pintoja, kuten lattiaa. Etelämmässä, jossa auringon paistokulma on suurempi, auringonvalo sen sijaan kimpoaa ikkunalasista pois. - Päivän pituus
Kun talven synkimmistä kuukausista on selvitty, riittää Suomessa auringonvaloa huomattavasti eteläisimpiä pallonosia pidempään. Tämä tarkoittaa sitä, että täällä asunnot eivät ehdi pimeän aikaan jäähtyä tarpeeksi. Päivän pituuden vaikutus ylilämpenemiseen ei ole suinkaan vain hetkittäinen vaihe keskikesällä. Jo kevätaikaan päivän pituus alkaa olla 12 tunnin paikkeilla, mikä vielä vaan voimistuu kesään mentäessä ja jatkuu yllättävän pitkälle syksyyn.
Ylilämpeneminen vähentää hyvinvointia ja laskee tuottavuutta
Ihmisten hyvinvoinnin ja työn tuottavuuden kannalta on oleellista, että ikkunoiden kautta saadaan päivänvaloa sisätiloihin. Päivänvalo on kuitenkin eri asia kuin auringonvalo; auringonvalolla ei sisätiloissa tehdä oikeastaan yhtään mitään. Näin ollen ylilämpenemisen estämisessä on ensisijaista pyrkiä estämään auringonvalon pääsy sisälle siten, että päivänvalon määrä ei kärsi samalla.
Ylilämpenemistä onkin kautta aikojen pyritty hillitsemään erilaisin keinoin. Sisäverhot tai ikkunoiden väliin asennettavat sälekaihtimet toimivat kuitenkin pääasiassa vain näköesteenä, niillä ei pystytä kovinkaan hyvin estämään sisätilojen liiallista lämpenemistä. Toisaalta erilaisilla erikoisikkunoillakaan ei ole ylilämpenemiseen juurikaan vaikutusta, eikä ikkunoiden koon pienentäminen ole riittävän päivänvalon saannin kannalta millään muotoa järkevää. Ylilämpenemisen hillitseminen erillisellä jäähdytysjärjestelmällä on puolestaan kallista ja energiaa kuluttavaa.
Aurinkosuojaus on ratkaisu ylilämpenemiseen
Ratkaisu ylilämpenemiseen on auringonvalon pysäyttäminen aurinkosuojauksella jo ikkunalasin ulkopuolelle, jolloin auringonvalo ei pääse lämmittämään sisätiloja. Tämä taas on asia, joka tulee ottaa huomioon ihan jo rakennusten suunnitteluvaiheesta. Uudetkin rakennukset voivat kärsiä ylilämpenemisestä, jos LVI-suunnittelun jäähdytystarpeen laskelmissa lähdetään liikkeelle siitä oletuksesta, että sälekaihtimet ovat kiinni kellon ympäri – mikä ei missään nimessä vastaa todellisuutta.
Kun sisätiloihin kertyvä lämpö otetaan aiempaa paremmin huomioon suunnitteluvaiheessa, voidaan jäähdytysjärjestelmät korvata tehokkaasti tarpeenmukaisella aurinkosuojauksella.
Oikein suunniteltu ja automaatiolla toteutettu aurinkosuojaus laskee sisätilan jäähdytystarpeen käytännössä nollaan. Toimivalla aurinkosuojauksella voidaan saavuttaa jäähdytyksessä jopa 80 %, valaistuksessa jopa 39–89 % ja lämmityksessä jopa 9 % säästöt. Aurinkosuojauksella lisätään myös lämpöviihtyvyyttä, visuaalista näkyvyyttä, akustista viihtyvyyttä ja sisäilman laatua.
Zipline Screen-kaihdin on ykkösvalinta aurinkosuojaukseen
Zipline Screen-kaihdin on paras ratkaisu ylilämpenemistä estävään aurinkosuojaukseen niin omakotitaloissa, toimistorakennuksissa kuin julkisissa tiloissakin. Suomen oloihin ja ulkokäyttöön tarkoitettu Zipline Screen-kaihdin päästää päivänvalon läpi, mutta pitää auringonvalon loitolla. Kaihtimen avulla sisätilojen lämpötilat pysyvät siis hallussa ja jäähdytystarve sekä energiankulutus laskevat huomattavasti.
Zipline Screen-kaihdin koostuu Screen-kankaasta sekä kaihdinmekanismista, jotka koteloidaan joka puolelta siten, että järjestelmä ei heilu tuulessa ja kestää sadetta. Uudella zip-menetelmällä kankaan sivuille ei jää häiritsevää rakoa, vaan aurinkosuojan saa asennettua tiiviisti kiinni ikkunan pintaan.
Zipline Screen-kaihdin on lisäksi hyvä varustaa aurinkotunnistimella, joka reagoi automaattisesti muuttuvaan auringonvalon määrään joko laskemalla tai nostamalla kaihtimia. Tällä tavoin päivänvalon ja auringonvalon suhde saadaan automaattisesti optimoitua. Vastaavia tuotteita onkin käytetty jo pidemmän aikaa muun muassa Alpeilla, jossa sääolot voivat vaihtua hetkessä hyvinkin rajusti.
» Tutustu Zipline Screen-kaihtimeen tarkemmin tuotesivulla, josta löytyy myös havainnollistava video Zipline Screen-kaihtimen toiminnasta!