Älykäs koti perustuu skenaarioihin

Edellisessä blogiartikkelissa kävimme läpi älykkään kodin perusteita markiisien ja kaihtimien näkökulmasta. Tällä kertaa esittelemme muutaman erilaisen skenaarion, jotka auttavat ymmärtämään mitä kaikkea älykkäällä kodinohjausjärjestelmällä voidaan tehdä.

Skenaariot ovat älykkään kodin sielu

Smart home -järjestelmien ytimessä on yleensä ajatus erilaisista skenaarioista. Sana skenaario saattaa aiheuttaa joissain negatiivisia mielleyhtymiä (worst-case scenario jne.), mutta tässä tapauksessa skenaario on paljon moniulotteisempi käsite ja nimenomaan positiivinen termi. Skenaariolla tarkoitetaan taloautomaation yhteydessä eräänlaisia järjestelmään ennalta määriteltyjä suunnitelmia, asetuksia tai profiileja, joita automaatio suorittaa joko ennalta määritetyn aikataulun mukaan, käyttäjän ohjauksesta tai kokonaan automaattisesti erilaisiin tilanteisiin, kuten lämpötilan nousuun, reagoiden.

Skenaarioiden määrittelyssä on oikeastaan vain taivas rajana. Kun järjestelmä ja käytössä olevat laitteet tulevat tutuiksi, alkaa skenaarioiden määrittely luonnistua paremmin ja paremmin. Tässä muutama esimerkkiskenaario, joiden avulla älykkään kodin mahdollisuuksia voi hahmottaa.

Skenaario 1: ”Kodista poistuminen”
Kun kodista poistutaan, voidaan yhdellä napin painalluksella komentaa kodinohjausjärjestelmä toteuttamaan kodista poistumisen skenaariota, eli sammuttamaan kaikki valot ja sähkölaitteet sekä laskemaan kaihtimet. Tällä tavoin kotoa lähdettäessä ei tarvitse erikseen käydä jokaista huonetta läpi ja napsutella jatkojohtoja ym. pois päältä, vaan voi jättää tämän kaiken järjestelmän huoleksi.

Skenaario 2: ”Kotiin saapuminen”
Kodinohjausjärjestelmä voidaan määrittää laittamaan valot päälle, avaamaan verhot ja vaikkapa laittamaan radion päälle sopivasti juuri ennen töistä saapumista. Määrittäminen voidaan tehdä ajankohdan perusteella tai jopa sijaintitiedon avulla siten, että smart home -järjestelmä tunnistaa, kun asukkaan matkapuhelin on lähistöllä.

Skenaario 3: ”Leffahuone”
Nappia painamalla olohuone muuttuu elokuvahuoneeksi: pimennysverhot laskeutuvat, valot himmenevät, TV käynnistyy.

Skenaario 4: ”Nukkuminen ja herääminen”
Makuuhuoneen pimennysverho voidaan kesäaikaan määrittää laskeutumaan nukkumaan mentäessä ja avautumaan automaattisesti hieman ennen herätystä, jotta herääminen onnistuu helpommin ja herätessä on virkeämpi olo. Pimeään aikaan talvella sama efekti voidaan toteuttaa kodinohjausjärjestelmään liitettävällä kirkasvalolampulla.

Skenaario 5: ”Energiansäästö”
Kylmällä ilmalla asunnon kaihtimet voidaan määrittää pysymään alhaalla aina kun ketään ei ole kotona, jolloin ne pitävät osaltaan kylmän ilman loitolla ja tuottavat säästöjä lämmitykseen. Toisaalta kevättalvella kaihtimia voidaan aurinkotunnistimen avulla avata ja siten lämmittää sisäilmaa auringonvalolla.

Älykäs koti nostaa asumisen laatua

Älykkään kodin avulla elämisestä ja asumisesta voidaan tehdä helpompaa, turvallisempaa, mukavampaa – ja samalla voidaan säästää sievoisia summia rahaa. Älykäs koti rakentuu erilaisten skenaarioiden ja automaatioiden varaan, jotka määritellään aina talo- ja asujakohtaisesti. Tällä tavoin talosta ja talotarvikkeista saadaan paras hyöty ja ilo irti.