Käytännön esimerkkejä aurinkosuojauksen hyödyistä

Kuten olemmekin jo todenneet: ikkunat ovat rakennuksen energiatehokkuudessa merkittävässä roolissa. Ikkunoiden kautta aurinkoenergia tunketuuu sisätiloihin ja lukitsee itsensä sinne. Seurauksena meidän on jäähdytettävä sisätiloja ilmastointilaitteilla, mikä taas kuluttaa hurjat määrät ylimääräistä energiaa ja lisää hiilivaikutuksia.

Suurin osa sähkölaskuistamme koostuu lämmitys- ja jäähdytyskuluista. Talvella patterit hohkaa, ja kesällä ilmalämpöpumppu laulaa. Pahimmassa tapauksessa yhtä aikaa. Lämmitys- ja jäähdysyskuluihin voidaan vaikuttaa HUOMATTAVASTI kahdella eri tapaa:

  • Ikkunapinta-ala ja suuntaus
    Suuret lasipinta-alat, luonnonvalo ja maiseman näkyminen sisälle ovat nyt in. Suuret lasitetut pinnat aiheuttavat kuitenkin ylilämpenemisen vaaran. Kannattaa miettiä etukäteen miten suurien ikkunoiden kautta kulkeutuva lämpö saadaan sisältä pois, tai mielellään estettyä turha lämpö jo ulkopuolella. Aasinsilta:
  • Aurinkosuojaus
    Kun lasit, suunnat ja pinnat on optiomoitu, oikeanlaisella aurinkosuojauksella hoidetaan loput tilojen ylilämpenemiseen johtavat ongelmat. Aurinkosuojaus toimii myös eristävänä elementtinä talvisin, vähentäen näin lämpöhukkaa. Automaattiset aurinkosuojat ovat tietenkin tehokkaimpia – ne säätelevät itse itseään sopivan lämpötilan saavuttamiseksi.

Kun asiaa maalaisjärjellä ajattelee, ei ole vaikea ymmärtää aurinkosuojauksen tärkeyttä. Silti nykyään käytetään ihan liikaa energiaa ja rahaa tilojen viilentämiseen muilla keinoin. Nykyisinhän rakennusten energiatehokkuus on johtanut ihan pakolliseen energiatodistukseen. Onneksi aurinkosuojausta aletaan muutenkin ottaa vakavasti, ja aurinkosuojien koulutusta on jo alettu lisätä esim. arkkitehtien koulutussuunnitelmiin.
Jos siis mielit isoja ikkunoita, kannatta miettiä myös niiden aurinkosuojausta etukäteen.

Jotta pääsisimme pikkuhiljaa pois tuulettimien ja ilmapumppujen otteesta, ajattelimme koota pari ihan normaalin kiinteistön energiankulutus esimerkkiä.
Laskennat on tehty käyttäen ES-SO Esbo Light ohjelmaa, jolla voidaan tarkasti mitata rakennuksen/huoneen jäähdytyksen tarvetta erilaisilla spekseillä.

Esimerkki 1

Omakotitalo
Koko: pienehkö (alle 120 m²)
Julkisivun suuntaus: etelä/länsi
Sijainti: Oulu

Kuvitellussa kohteessa ongelmana varsinkin yläkerran kuumeneminen paahtavassa auringossa. Aurinko paistaa ikkunoiden kautta sisään lähes koko päivän.
Yläkerran parvekkeen puoleinen huone: 500 cm (leveys edestä päin) x 300 cm x  korkeus 240 cm. 15 m².
Ikkunat 1 kpl 200 x 200 cm  + 1 kpl 40 x 200 cm (lasitus: kaksilasinen kirkas).

Mittaamme huonelämpöä vuorokauden ajan, sekä ilman jäähdytystä että sen kanssa.
Diagrammissa koko päivän lämpötilat käyrinä, taulukossa maksimilämpötila sisällä.
Punainen viiva kuvaa ulkolämpötilaa, vihreä viiva sisälämpötilaa.
Kohteessa oleskelee 1 henkilö, ja valaistusta käytetään 24h. Muuta lämmittävää kuormaa laskettu myös mukaan.
Tässä tulokset.

Ilman aurinkosuojaa tai koneellista jäähdytystä:
(ilmastoinnin kanssa jäähdytystehon tarve 137,9 W/m²)


Sisäpuolella rullaverho, ei koneellista jäähdytystä:
(ilmastoinnin kanssa jäähdytystehon tarve 94,1 W/m²)


Ulkopuolisella screen markiisilla (kangas soltis 4% screen 92-2047 antrasiitti), ei koneellista jäähdytystä:
(ilmastoinnin kanssa jäähdytystehon tarve 36,9 W/m²)

Yhteenveto:
Julkisivun ilmansuuntana etelä on kaikkein lämmittävin. Sisäpuoliset aurinkosuojat kuten rullaverhot eivät kovin auta sisätilojen lämpenemiseen, vaan vasta koneellisen jäähdytyksen sekä ulkopuolisten screen markiisien avulla päästään siedettävään energiankulutukseen: samaan jäähdysenergian tarpeeseen kuin jos julkisivu olisi suurinpiirtein koilliseen päin.

Esimerkki 2

Omakotitalo
Koko: suuri (yli 150 m²)
Julkisivun suuntaus: länsi
Sijainti: Helsinki

Lännen julkisivun alakerran avoimet tilat ylikuumenevat keskipäivästä iltaan paistavassa auringossa.
Avoimen keittiö/olohuonetilan kokonaismitat: 1300 cm (leveys edestä päin) x 600 cm x  korkeus 280 cm. 78 m².
Ikkunat yhteensä 1000 x 220 cm  (lasitus: tuplalasit, argon täyte)

Mittaamme huonelämpöä vuorokauden ajan (satunnainen kuumin päivä), sekä ilman jäähdytystä että sen kanssa.
Diagrammissa koko päivän lämpötilat käyrinä, taulukossa maksimilämpötila sisällä.
Punainen viiva kuvaa ulkolämpötilaa, vihreä viiva sisälämpötilaa.
Lasketaan tulokset ilman henkilöitä sisätiloissa. Valaistusta käytetään 8h. Muuta lämmittävää kuormaa laskettu myös mukaan.
Tässä tulokset.

Ilman aurinkosuojaa tai koneellista jäähdytystä:
(ilmastoinnin kanssa jäähdytystehon tarve 76,3 W/m²)


Sisäpuolella rullaverho, ei koneellista jäähdytystä:
(ilmastoinnin kanssa jäähdytystehon tarve 66 W/m²)


Ulkopuolisella screen markiisilla (kangas serge 600 5% screen tumma), ei koneellista jäähdytystä:
(ilmastoinnin kanssa jäähdytystehon tarve 13,6 W/m²)

Yhteenveto:
Suuret ikkunat ovat maiseman ja luonnonläheisyyden kannalta ihania, mutta päästävät paljon lämpöä sisään. Julkisivun ollessa länteen päin, tilanne ei ole yhtä paha kuin jos lasipinta paistattelisi etelään päin. Huomataan että ilman ulkopuolisia aurinkosuojia sisälämpötila käy pahimmassa tapauksessa yli 45°. Ilman koneellista jäähdytystä, sekä ulkopuolisilla screen aurinkosuojilla sisälämpötila jää pahimmassakin paahteessa alle 30°. 
Jäähdytyksen tarve oikeanlaisten aurinkosuojien kanssa jää hyvin pieneksi: 13,6 W/m². Tätä kun verrataan ilman aurinkosuojia tarvittavaan jäähdytysenergian tarpeeseen: 76,3 W/m², niin voidaan laskea että säästöä tulee ja paljon.

Aurinkosuojien todellinen kustannus on käytännössä 0 €, kun ne maksavat itsensä takaisin sähkölaskussa jo lyhyen ajan sisällä.


Jokainen kohde on erilainen, ja jokaiseen kohteeseen meillä löytyy myös ratkaisut.

Tottakai lämpötiloihin vaikuttaa monta muutakin asiaa, kuten:
henkilöiden määrä sisätiloissa, valaistus, ei-koneellinen ilmanvaihto, eristys ym.
Nämä esimerkkikohteemme ovat vain katsaus tavallisimpiin kuumuudesta kärsiviin tiloihin.
Ulkopuolisissa tuotteissa vertailtu tässä vain screen markiiseja – jotka ovat lämmöntorjunnassa tehokkaimpia, mutta säilyttävät maiseman näkyvyyden (jonka takia isoja ikkunoita tehdäänkin). Saatavilla toki kymmeniä eri variaatioita erilaisilla tuotteilla ja kankailla.
Säästön lisäksi aurinkosuojilla on myös useita muita hyötyjä: saat varjoa, häikäisysuojaa, lisäeristystä, yksityisyyden suojaa, UV-suojaa, koristusta julkisivulle, ja tarvittaessa vaikkapa imagon nostatusta yritykselle.

Jos sinulla on kohde jossa lämpötila tai energiankulutus alkaa olla sietorajan yli, ota meihin yhteyttä niin laskemme ja suunnittelemme juuri kohteeseen parhaat aurinkosuojaratkaisut.

Ota yhteyttä – tai katso koko Suomen kattava aurinkosuojauksen ammattilaisten verkostomme täältä