Näin ostat rullaverhon verkosta: 6 askelta onnistuneeseen hankintaan

Rullaverhon ostaminen suoraan verkkokaupasta voi tuntua yhtäältä houkuttelevalta, mutta toisaalta haasteelliselta ja jopa pelottavaltakin. Huoleen ei ole kuitenkaan mitään syytä. Tässä blogikirjoituksessa kerromme vinkit rullaverhon hankkimiseen verkosta.

1. Aloita mitoista ja asennustavoista

Rullaverho auttaa huoneen pimennyksessä ja toisaalta kylmemmillä keleillä se toimii eristävänä kerroksena ikkunan ja huoneen välissä (lue lisää rullaverhon eristävästä vaikutuksesta aiemmasta blogistamme täältä).

Toimiakseen kunnolla pitää verhon kuitenkin olla mitoitettu oikein: liian kapean verhokaistaleen reunoilta pääsevät valo ja kylmä ilma tunkeutumaan sisälle huoneeseen. Rullaverhoa verkosta hankittaessa kannattaakin ihan ensimmäiseksi ottaa mitta ja kynä esiin ja määrittää verholle leveys ja korkeus.

Mittaukseen vaikuttaa olennaisesti asennustapa, joita rullaverhon kohdalla on käytännössä kaksi. Rullaverho asennetaan yleensä joko 1) seinäpintaan tai 2) ikkunasyvennykseen. Rullaverho voidaan asentaa samoilla kannakkeilla niin kattoon kuin seinäänkin, mutta seinäpinnan ja ikkunasyvennyksen välillä saman verhon asennusta ei voi vaihtaa.

Rullaverhon asennus seinäpintaan
Rullaverhon leveyttä mitattaessa mitataan aina verhon kokonaisleveys. Seinään asennettavan rullaverhon kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että ensin määritetään haluttu leveys kankaalle, jonka päälle lisätään hieman mittaa kannakkeita varten. Jos ikkuna-aukon leveys on esimerkiksi tasan yksi metri (1 000 mm), kannattaa verhokankaan olla kummaltakin puolelta vähintään kymmenisen senttiä leveämpi (mielellään jopa enemmän), jotta verhon reunoilta pääsee livahtamaan mahdollisimman vähän valoa sisään. Näin saadaan verhokankaan leveydeksi 1 200 mm, jonka päälle tulee vielä lisätä ylimääräiset 40 mm verhon kannakkeita varten. Täten rullaverhoa tilattaessa ilmoitettava kokonaisleveys on 1 240 mm (verhon mitat kirjataan ylös ja ilmoitetaan tilattaessa aina millimetreinä).

Tämän jälkeen verholle määritetään haluttu korkeus rullan yläreunasta verhon alareunaan. Verhoissamme on lisäksi aina hieman ylimääräistä kangasta rullalla, mikä takaa sen että verhon alumiiniputki ei paljastu kankaan alta heti ilmoitetun mitan jälkeen.

Rullaverhon asennus syvennykseen
Kun rullaverho tulee ikkunasyvennykseen, asennetaan verhon kannakkeet yleensä seinäpintaan, esimerkiksi ikkunankarmiin. Leveys mitataan verhon kiinnityskohdasta eli yläpäästä. Tästä mitasta vähennetään 5-10 mm ja näin saadaan leveysmitta syvennykseen asennettavan verhon tilausta varten. Verhon korkeus määritetään samalla tavalla kuin seinäpintaan asennettavan rullaverhon kohdalla eli kirjataan ylös mitta kiinnityskohdan yläreunasta kankaan haluttuun ulottumakohtaan.

HUOM! Kannattaa myös perehtyä rullaverhon seikkaperäiseen asennusohjeeseen, ohjeen voit ladata sivuiltamme täältä (PDF).

2. Valitse kankaan väri

Rullaverhonkankaan väriä valittaessa kannattaa yleisesti ottaen valita jokin neutraali väri, kuten valkoinen. Esimerkiksi meidän toimittamamme rullaverhot kestävät oikein käytettynä kymmenestä jopa kahteenkymmeneen vuotta, joten värinkin kannattaa olla aikaa kestävä.

Rullaverhoa verkosta hankittaessa kankaan todellinen väri saattaa hieman mietityttää. Tätä varten voit tilata meiltä haluamistasi väreistä maksuttomat mallipalat.

3. Määritä rullautumissuunta

Rullaverhon rullautumissuunta kertoo kummaltako puolelta rullaa verho tulee alas. Yleisesti ottaen seinän puolelta eli takaa tuleva rullautumissuunta pimentää paremmin, koska silloin verhokangas tulee mahdollisimman lähelle seinää. Toisaalta, jos ikkunan karmeissa on ulokkeita, esimerkiksi kahvoja, jotka estävät seinää pitkin viistävän verhon kulun, tällöin verhon on hyvä olla edestä rullautuva.

Edestä rullautuminen on myös esteettinen tekijä. Mikäli kaihdin asennetaan syvennykseen, tulos on usein miellyttävämmän näköinen mikäli kaihdin tilataan edestä rullautuvana. Tällöin kangas on tasaisen näköinen eikä kangasrullaa näy edestä. Rullautumissuunta voidaan vaihtaa helposti jälkikäteen.

4. Päätä mekanismin kätisyys

Rullaverhon nostamiseen ja laskemiseen tarkoitettu ketjumekanismi voidaan sijoittaa verhon kumpaan päähän tahansa. Kätisyyttä määriteltäessä kannattaa kuitenkin ottaa huomioon käyttömukavuuden lisäksi esimerkiksi huonekalut ja muut esteet. Mekanismin kätisyys on vaihdettavissa jälkikäteen.

5. Valitse ketjun väri

Kuten kankaan värissä, myös mekanismin ja ketjun värissä kannattaa suosia neutraaleja värejä. Yleensä ketju valitaan seinän väriä mukailevaksi. Myös ketju on vaihdettavissa jälkikäteen – eli jos ketju sattuu katkeamaan, koko verhoa ei tarvitse uusia.

6. Punnitse moottoroinnin hyötyjä

Rullaverhon motorisointi lisää käyttömukavuutta. Moottoroitu rullaverho on helppo rullata ylös ja alas kaukosäätimen nappia painamalla. Samalla kaukosäätimellä voi lisäksi käyttää useita verhoja samalla kertaa. Valikoimastamme löytyy jopa 16 verhon käyttämiseen sopiva kaukosäädin. Moottoroitu ratkaisu sopii erityisesti hankalasti saavutettaviin paikkoihin (esim. korkealla sijaitseviin ikkunoihin). Moottori asennetaan rullaverhon verhoputken sisälle, joten se on ulospäin lähes huomaamaton. Moottoreita on saatavilla verkkovirtaan kytkettävinä ja patterikäyttöisinä.

Ja eikun ostoksille…

Nyt sinulla on kaikki tarvittavat ennakkotiedot rullaverhon ostamiseen verkkokaupasta. Seuraava askel onkin sitten edetä tutkimaan valikoimaamme ja testaamaan uusia taitojasi verkkokaupassamme.