Häikäisy- ja näkösuojaa kouluihin

Viihtyisään oppimiseen tarvitaan luonnonvaloa ja keinovaloa

Luonnonvalon hyödyntäminen luokkatiloissa vaikuttaa huomattavasti oppimisen mielekkyyteen sekä tehokkuuteen. Nykyisin oppimisen apuna käytetään usein tietokoneita – auringonvalon ja häikäisyn torjuminen on näin ollen erittäin tärkeää.

Luokkahuoneiden valaistuksen hyvänä voimakkuutena pidetään yleensä 500 luksia. Keskipäivän aurinko tuottaa yli 100 000 luksia, joten luonnonvaloa kannattaa ja pitääkin hyödyntää. Luokkien riittävä luonnonvalo varmistetaan riittävällä ikkunapinta-alalla. Esimerkiksi Suomessa koulujen oleskelu- ja työtiloissa tulee olla ikkunalasipintaa vähintään 10 prosenttia lattiapinta-alasta. Meillä valon määrä vaihtelee eri vuodenaikoina, ja aurinko paistaa luokkiin usein hyvin matalalta häikäisevästi. Harmillisen usein luonnonvaloa tulviva ikkuna pinta-ala peitetään kuitenkin täysin peittävillä verhoilla (melko pysyvästi). Kömpelöt täysin peittävät sivuverhot ovat usein ikkunoiden edessä koko päivän, vaikka luonnonvaloa olisi mahdollista hyödyntää sopivilla tuotteilla: Esimerkiksi screen kaihdin suodattaa häikäisyn mutta säilyttää päivänvalon hyödyntämisen sekä maiseman ulos. Luonnon ja maiseman säilyminen on myös yksi merkittävä tekijä tilan viihtyvyydessä.

Luonnonvalon merkitystä oppimisympäristön viihtyvyydessä on tutkittu.
Kun päivänvalo ja näkyvyys säilytetään mahdollisimman hyvin:
– Oppilaat oppivat 20-26 % nopeammin ja saavuttavat 5-14 % paremmat koetulokset
– Työntekijät ovat 18 % tuottavampia
– Henkinen toimintakyky ja muisti 10-25 % parempi
– Sairaspoissaoloja -8,5 % vähemmän

Apollon säädeltävillä kaihtimilla hyödynnetään maksimaalisesti luonnonvaloa, ja pysäytetään silti häikäisy ja liika lämpösäteily.

Ulkopuoliset aurinkosuojat

Ikkunoiden ulkopuolelle asennetut markiisit auttavat myös lämmönsäätelyssä. Ehdottomasti paras ratkaisu kokonaisvaltaisen viihtyvyyden ja energiatehokkuuden kannalta.

Koulurakennus Genevessä, kankaana Soltis 92 screen. Screentuotteita voidaan valmistaa erilaisilla mekanismeilla.
Terassimarkiisit päiväkodin julkisivulla antavat sadesuojaa sekä suojaavat ikkunoita häikäisyltä ja paahteelta. Kuva ja toteutus: Riihimäen Kaihdin ja Kehys Oy

Sisäpuoliset aurinkosuojat

Palosuojatut rullaverhot eri kuoseilla piristävät luokkahuonetta väreillään – hyödyistä puhumattakaan. Saatavilla myös pimentävänä.
Pimentävät rullaverhot ovat hyvä ja peittävä suoja luokkaan, jossa käytetään usein projektoria. Kuva: Riihimäen Kaihdin ja Kehys Oy.
Screenkaihtimilla saat maksimaalisen hyödyn irti päivänvalosta, estämättä näkymää ulos. Screenkankaasta voidaan valmistaa ulkopuolisia sekä sisäpuolisia aurinkosuojia. Kuvat: Källströmin Kaihdin, Kokkola.
Uutuustuote: läpinäkyvä hygieniaverho suojaa bakteereilta, mutta säilyttää tilassa avoimuuden tunteen. Stay safe!

Palosuojaus

Koulujen verhot ja kaihtimet tulisi olla valmistettu palosuojatuista materiaaleista. Palon syttyessä palosuojattu materiaali hidastaa paloa huomattavasti.
Apollo mallistosta löytyy kattava valikoima palosuojattuja kankaita, sekä sisälle että ulos. Esim. kaikki mallistomme screenkankaat ovat palosuojattuja.

Lapsiturvallisuus

Kiinnitämme erityistä huomiota tuotteidemme lapsiturvallisuuteen. Suosittelemme ensisijaisesti moottorikäyttöisiä tuotteita, jolloin aurinkosuojien käyttö helpottuu huomattavasti, ja tuotteet ovat täysin lapsiturvallisia.
Mikäli aurinkosuojia ei pystytä motorisoimaan, valmistamme manuaalikäyttöiset tuotteet lapsiturvallisuusmääräysten mukaisesti.
EU direktiivi: kaihdinten käyttönarut/ketjut eivät saa ulottua alemmas kuin 150 cm lattiasta. Vapaasti roikkuvat narut ja ketjut aiheuttavat kuristumisvaaran. Jokaisen ketjukäyttöisen tuotteen toimitukseemme sisältyy ketjun turvakiinnike.
Manuaalikäyttöisinä toki saatavilla esim. sauvakäyttö lamelliverhoon, sekä veivikäyttö myös rullaverhoon. Nämä mekanismit eivät muodosta vaarallista ketjusilmukkaa.

Oikeanlaisen aurinkosuojauksen muut hyödyt

Oppimisympäristön viihtyvyyden lisääminen on vain yksi Apollo tuotteiden etu. Oikein toteutetulla aurinkosuojauksella voidaan saavuttaa merkittävä hyöty myös energian säästössä:

Jäähdytys   -89%
Valaistus  -39 – 89%
Lämmitys  -9%

Miten lähteä asian kanssa liikkeelle?

Jos oppimisympäristöä ollaan vasta suunnittelemassa, on aurinkosuojaus helppo ottaa mukaan budjetointiin. Aurinkosuojaus on hyvä ottaa huomioon osana toimivaa LVI kokonaisuutta.

Mikäli sopivia aurinkosuojia ollaan etsimässä jo rakennettuun koulurakennukseen, voidaan silti saavuttaa hyviä tuloksia oikeanlaisilla tuotteilla ja suunnittelulla.

Ota yhteyttä Apollo ammattilaiseen, niin hoidetaan koulutilojen viihtyvyys kerralla kuntoon ammattilaisen avulla!