Kaihtimet ja markiisit ovat osa älykästä kotia

Älykkäät kodit ja erilaiset smart home -ratkaisut ovat olleet jo jonkin aikaa kuuma puheenaihe. Älykäs koti tarkoittaa parhaimmillaan reilua parannusta niin asumismukavuuteen, energiansäästöön kuin vaikkapa turvallisuuteenkin. Tässä blogiartikkelissa kerromme mitä älykkäästä kodista tulisi tietää kaihtimien ja aurinkosuojauksen näkökulmasta.

Älykkäitä koteja on monenlaisia

Markkinoilla on useita erilaisia kodin automaatiojärjestelmiä. Kaikilla niillä on omat puolensa; yksi keskittyy pelkästään valaistuksen ohjaamiseen, toinen kattaa kaiken mahdollisen ja kolmas on tarkoitettu pienempiin kohteisiin. Hintahaitarikin ulottuu joistain sadoista euroista useisiin tuhansiin euroihin.

Smart home -palveluiden kenttä ja eri ratkaisujen soveltuvuus juuri siihen omaan taloon voikin olla melko hankala hahmottaa. Järjestelmä on syytä valita aina kohteen ja käyttötarkoituksen mukaan – ja tässä puolestaan kannattaa aina luottaa ammattilaiseen, joka tekee kartoituksen ja neuvoo hankinnoissa.

Apollon tuotteet ovat yhdistettävissä Somfyn TaHoma-järjestelmään. Valitsimme kyseisen järjestelmän sen helppokäyttöisyyden, monipuolisuuden, turvallisuuden ja jatkuvan päivittymisen vuoksi. Lisäksi Somfyn TaHoma on suhteellisen edullinen kotiautomaatiojärjestelmä: pelkän järjestelmän ovh on 349 euroa ja tuhannella eurolla saa jo järjestelmän lisäksi sen verran erilaisia laitteita (esim. ohjattavia sähköpistokkeita), että järjestelmää pääsee tosissaan hyödyntämään.

Mitä älykäs koti pitää sisällään?

Smart home -kotiohjausjärjestelmillä pyritään erilaisten automaatioiden avulla parantamaan asumismukavuutta ja saamaan merkittäviä säästöjä esimerkiksi lämmityksestä. Älykäs koti auttaa asukkiaan myös pysymään paremmin tietoisena siitä, mitä kotona tapahtuu – silloinkin kun itse ollaan töissä tai vaikkapa lomalla.

Esimerkiksi Apollon käyttämällä Somfyn TaHomalla pystyy valvomaan ja käyttämään muun muassa markiiseja, kaihtimia, valaistusta, sähkölaitteita, lämmitystä sekä ovia ja portteja. Ja kaikki tämä tietenkin tapahtuu parilla puhelimen tai tabletin hipaisulla. Älykäs koti siis yhdistää erilaiset kodin laitteet saman järjestelmän alle ja saa ne ikään kuin pelaamaan yhteistä peliä.

Somfy
Somfyn Tahoma yhdistää kodin laitteet saman järjestelmän alle.

Markiisit ja kaihtimet ovat osa älykästä kotia

Markiiseista ja kaihtimista saadaan täysi hyöty irti automaatioiden avulla. Kotiautomatiikalla voidaan esimerkiksi laittaa ulkopuoliset kaihtimet tai markiisit tekemään aurinkotunnistimen ja lämpötilamittarin kautta yhteistyötä kodin lämmitysjärjestelmän kanssa. Tämä voi tapahtua muun muassa näin:

  1. Lämpömittarin mukaan lämpötila sisällä laskee alle asetetun lämpötilatavoitteen.
  2. Aurinkotunnistin tunnistaa auringon paistavan.
  3. Smart home -järjestelmä antaa kaihtimille käskyn nousta ylös ja päästää auringonvaloa sisälle.
  4. Auringonvalo lämmittää sisäilmaa.
  5. Kun lämpötilatavoite on saavutettu, antaa järjestelmä kaihtimelle käskyn laskeutua, jotta asunto ei lämpene liikaa.

Älykkääseen kotiin yhdistetyistä kaihtimista on hyötyä myös aurinkosuojauksessa ja sisätilojen jäähdytyksessä. Kuten olemme aiemmin kirjoittaneet, sisätilojen ylilämpeneminen on erityisen voimakasta nimenomaan Suomessa ja siihen voidaan tehokkaasti vaikuttaa kaihtimilla. Kaihtimet voidaan älykkäässä kodissa määrittää nousemaan ja laskeutumaan auringonvalon mukaan tai tiettyinä aikoina esimerkiksi siten, että päiväsaikaan kun kukaan ei ole kotona, pysyvät kaihtimet alhaalla ja estävät auringonvaloa pääsemästä sisälle ja ylikuumentamasta asuntoa.

Yhdistämällä kaihtimet ja markiisit smart home -järjestelmään voidaan saada merkittäviä säästöjä niin jäähdytyksessä, valaistuksessa kuin lämmityksessäkin. Eikä pidä tuijottaa pelkästään säästöjä, automaatioiden avulla voidaan tehdä myös kaikenlaista hauskaa ja ottaa asumisesta ilo irti.

Alytalo Saatot

Älykäs koti käytännössä

Seuraavassa blogiartikkelissa jatkamme vielä samalla aiheella, mutta lähestymme asiaa käytännön esimerkkien avulla. Esittelemme muutaman erilaisen skenaarion, joita älykkäällä kodilla voidaan toteuttaa.