Aurinkosuojaus vaatii sähköistystä – huomioi se sähkösuunnittelussa

Jo nykyään verhot ja kaihtimet voidaan toteuttaa sähkökäyttöisesti. Tulevaisuudessa aurinkosuojaus tulee siirtymään vieläkin voimakkaammin sähkön ja automatiikan maailmaan – siksi siihen kannattaa kiinnittää huomiota jo nykypäivän rakennustyömailla.

Aurinkosuojaus on tärkeää kotona ja työpaikalla

Aurinkosuojaus voidaan jakaa talon sisä- ja ulkopuolisiin ratkaisuihin. Sisäpuolisiin ratkaisuihin kuuluvat erilaiset verho- ja kaihdinratkaisut, ulkopuolisiin ratkaisuihin puolestaan markiisit ja esimerkiksi Screen-kankaiset ulkokaihtimet. Kuten olemme moneen kertaan todenneet, aurinkosuojaus on erittäin tärkeä osa sisätilojen lämpötilan hallintaa. Kun lämpötila on kohdillaan, on kotona paljon viihtyisämpää ja töissä hommat sujuvat tehokkaammin.

On puhuttu, että kesän 2018 kaltaiset monen kuukauden hellejaksot tulevat lisääntymään Suomessa. Korkeat lämpötilat yhdistettynä miltei ympäri vuorokauden jatkuvaan auringonvaloon käytännössä pakottavat ottamaan aurinkosuojauksen entistä vakavammin. Olosuhdemuutosten lisäksi taustalla vaikuttaa muutokset talotekniikassa. Erilaiset älykkäät ratkaisut ovat kovaa vauhtia tulossa koteihin ja sitä kautta myös aurinkosuojaus on järkevää kytkeä osaksi helposti hallittavaa Smart home -kokonaisuutta. Kuten älykoteja koskevassa kirjoituksessa olemme kertoneet, kaihtimet voidaan älykkäässä kodissa määrittää nousemaan ja laskeutumaan auringonvalon mukaan tai tiettyinä aikoina siten, että päiväsaikaan kun kukaan ei ole kotona, pysyvät kaihtimet alhaalla ja estävät auringonvaloa pääsemästä sisälle ylikuumentamaan asuntoa.

Aurinkosuojaus on siis tärkeää ja se voidaan (ja se kannattaa) toteuttaa niin, että motoriikka ja automatiikka hoitavat varsinaisen fyysisen työn. Kuulostaa kätevältä, vai mitä? Pienimuotoiseksi ongelmaksi monessa kodissa ja monella toimistolla uhkaa kuitenkin käydä sähkön saanti. Nykyrakennuksia suunniteltaessa ei ole useimmiten osattu ottaa huomioon esimerkiksi kaihtimien mahdollista sähköistystarvetta, minkä vuoksi aurinkosuojauksen toteuttamisessa joudutaan liian usein tyytymään B-suunnitelmiin.

Varaa valmius sähköistykselle

Käytännössä aurinkosuojauksen sähköistykseen valmistautuminen ei ole yhtään sen kummempaa kuin vetää sähköt ikkunoiden yläreunoille saakka. Tämä ei tarkoita sitä, että joka ikkunan nurkalla pitäisi nököttää ihan vain varmuuden vuoksi sähkörasia, vaan sähkövalmius voidaan vetää rakennusvaiheessa ikkunan luo ja piilottaa siten, että käyttämättömänä sähköpiste ei erotu seinäpinnasta mitenkään. Sähköistys kannattaa huomioida niin sisä- kuin ulkopuolisenkin aurinkosuojauksen osalta. Etenkin jos taloosi on tulossa etelän suuntaan antavia isoja ikkunoita, on aurinkosuojauksen nimissä sähköt syytä vetää myös talon ulkoseinustalle. Moottorikäyttöinen markiisi on nimittäin tällaisessa tapauksessa huomattavasti mukavampi käyttää kuin käsin veivattava.

Ratkaisu itsesään on siis naurettavan yksinkertainen. Ainut mitä tässä vaaditaan, on asian huomioiminen sähkösuunnitelmassa ja rakennusvaiheessa. Jos sähköistystä ei ole tehty, on jälkikäteen vaihtoehtona joko sähköjen vetäminen ikkunan luo pintavetona tai sitten esimerkiksi paristo-, akku- tai verkkovirtakäyttöisten aurinkosuojausratkaisujen käyttäminen – kumpikaan ei ole ihan ideaali ratkaisu.

Aurinkosuojauksen Sahkoistus Apollo
Aurinkosuojauksen sähköistyksessä sähköt viedään ikkunan ylänurkan lähistöön.

Ymmärrän, että asia voi joistain tuntua jokseenkin triviaalilta, mutta tosiasia kuitenkin on, että mekin olemme saaneet ihan riittävän monta kertaa todistaa tilannetta, jossa sähköistystä ei ole etukäteen huomioitu ja asiasta kysyttäessä talon isäntäväki toteaa jotakuinkin seuraavasti: ”Eihän meille kukaan tästä kertonut.”

On ihan OK jättää sähköistys tekemättä. Emme me tule väkisin kenenkään verhoihin moottoreita asentamaan. Jos olet sitä mieltä, että et tule koskaan tarvitsemaan verkkovirralla käyviä kaihtimia tai verhoja, niin hyvä, se on sinun päätöksesi. Jos kuitenkin olet epävarma päätöksesi suhteen, kannattaa sähköistysvalmius toteuttaa ihan jo varmuuden vuoksikin, sillä vaikkapa akkukäyttöisyys saattaa joissain tilanteissa (esim. todella isot ikkunat) olla hyvin hankala ja kallis toteuttaa. Sähkövalmius kannattaa myös muitakin kuin kaihtimia ja verhoja ajatellen, esim. valaistusta ajatellen.

Jos siis suunnittelet talon rakentamista, niin silmäile vaikkapa vielä uudemman kerran tämä teksti läpi ja tee sitten päätös: joko aurinkosuojausta varten vedetään sähköt valmiiksi tai sitten ei.

Autamme mielellämme jo suunnitteluvaiheessa, jotta säästytte myöhemmin tulevalta harmilta.