Kateprofiili suojaa markiisia

Markiisin mekanismi ja kangasrulla kannattaa suojata erillisellä kateprofiililla. Kokonaisuuteen sopiva markiisin kateprofiili suojaa kangasta jäältä, lumelta, sateelta, epäpuhtauksilta, ja esim. lintujen aiheuttamilta tuhoilta. 

Kateprofiilia on saatavilla markiisin rungon väriin sopivana: valkea / harmaa / antrasiitti / maalattuna mikä tahansa RAL väri.
Jos markiiseja asennetaan useampi vierekkäin, niille voidaan valmistaa  yhtenäinen kateprofiili.

Markiisin kateprofiili on 2 cm leveämpi kuin itse markiisimekanismi. Markiisi tilataan markiisin mekanismin leveydellä, joten mahdollinen kateprofiili on otettava mitoituksessa huomioon. Kateprofiili ei vaikuta kankaan mittaan.

Kateprofiili asennetaan markiisin päälle erikseen, omilla kannakkeilla.
Kateprofiili lisää mekanismin vaatimaa korkeutta 6 cm.

Esim. Swingline terassimarkiisi mekanismin mitat seinäkannakkeella:

Swingline vakio seinäkannake
Swingline kateprofiilia

Mekanismin suojaus

Markiisin mekanismi altistuu ulkona usein monenlaiselle rasitukselle. Suojattu mekanismi pidentää mekanismin ja koko markiisin käyttöikää. Kateprofiilin alla markiisimekanismi on suojassa esimerkiksi jäältä, ja ehkäisee näin ollen monia mekanismin häiriötilanteita. Etenkin moottorikäyttöisissä markiiseissa mekanismin suojaus on erityisen tärkeää.

Kankaan suojaus

Kun markiisi rullataan täysin sisään, luulisi kankaan olevan turvassa vaaroilta. Näin ei kuitenkaan ole. Kangas rullautuu markiisiputken päältä, ja kangasta jää rullattunakin näkyviin 20 – 30 cm. Putken päällä oleva osuus jää usein suurimman rasituksen alle, kun tämä sama kohta pääsee läpi vuoden altistumaan kovalle ulkoiselle rasitukselle. Kateprofiili suojaa koko kangasrullaa, ja ulkopuolelle ei jää kuin markiisin lippa. Lippa on kevyt ja erillinen osa markiisia, jonka vaihtaminen tarvittaessa on hyvinkin kätevää ja edullista.

Lintujen aiheuttamat tuhot:

Sisään rullattuna markiisin päälle kertyy mm. siitepölyä ja siemeniä, joita pikkulinnut voivat tulla nokkimaan. Kangas on todella vahvaa, mutta olemme törmänneet tapauksiin joissa linnut ovat nokkineet kankaan rei’ille asti. Lintujen tekemät tuhot ovat usein noin 20 cm matkalla etuprofiilista markiisin runkoon päin – juuri siinä kohtaa joka jää paljaaksi markiisin ollessa rullalla. Mittaus- ja suunnitteluvaiheessa voi ympäristöstä päätellä, onko paikan päällä esimerkiksi pensaita ja puita jotka pölyttävät markiisi päälle ja houkuttelevat lintuja. Varsinkin tässä tilanteessa kateprofiili on hyvinkin suositeltavaa.
Lintujen aiheuttamat tuhot eivät ole takuunalaisia vaurioita, eivätkä johdu itse tuotteesta millään tavalla.

Kohteen markiisi on asennettu katosprofiilin alle, mutta markiisin päälle jää tilaa
Kankaassa lintujen aiheuttamia tuhoja lähellä etuprofiilia

Kun markiisi asennetaan tiiviisti suoraan räystään alle, kateprofiilia ei tarvita.

Markiisin mekanismin ja kankaan suojaaminen onnistuu myös täyskasettimarkiisilla, jossa markiisi vetäytyy täysin suljetuksi kasetiksi.
Kasettimarkiisi on usein myös ulkonäkökysymys – kun halutaan markiisin sulautuvan täysin julkisivuun, tarvitaan kasettimarkiisi.