Auringonsuojaus

AURINGONSUOJAUS & ENERGIATEHOKKUUS

Oikein toteutetulla aurinkosuojauksella saamme pidettyä jopa 85 prosenttia tarpeettomasta auringon lämmöstä ulkona. Samalla säästämme sisävalaistuksen energian tarpeessa, jos hyödynnämme auringon tarjoaman valoenergian. Apollo tarjoaa toimivat auringonsuojaratkaisut rakennuksen sisä- ja ulkopuolelle. Esimerkiksi erilaiset markiisit ja etenkin valon hyödyntämisen kannalta screenkaihtimet  ovat mainioita energian säästäjiä, suojaten auringolta.
Sisäpuolella aurinkosuojausta voidaan tehostaa erilaisilla kaihdinratkaisuilla ja verhoilla. Kaihtimilla ja verhoilla säätelet sisätilojen valoa, ja pidät talvella kylmän ulkona.

Suomessa kiinteistöjen energiankulutus yhdistetään yleensä lämmitykseen. Ajatellaan, että Suomessa, missä aurinko paistaa vähemmän kuin Etelä-Euroopassa, ei tarvita kiinteistöjen ulko- ja sisäpuolista aurinkosuojausta. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä kiinteistöjen koneellinen jäädyttäminen kuluttaa myös erittäin paljon energiaa.

aurinkosuojaus

Energiatehokkuus tulisi ottaa huomioon jo valmiissa kiinteistöissä ja eritoten uusissa rakennus kohteissa.  Energian kulutuksen vähentäminen on sekä taloudellisesti että ilmastonmuutoksen kannalta merkittävä asia. Oikein suunniteltuna ja toteutettuna aurinkosuojaus on oiva jäähdyttäjä, lämmittäjä ja luonnonvalon hyödyntäjä. Lisäksi se lisää asumismukavuutta, ja nykyaikaisilla ja moderneilla kuoseilla aurinkosuojaus voi olla myös sisustuselementti.

Tuottamamme ja kuluttamamme energian määrään verrattuna aurinko on 10 000 kertaa tehokkaampi energiapommi. Tuon energian hyödyntäminen onkin yksi suurista haasteista, johon oikeanlainen aurinkosuojaus pyrkii vastaamaan. Auringon säteilyn törmättyä sisätilan pintoihin energia muuttuu lämmöksi, johtuu rakenteisiin ja lämmittää tilaa.

 

Ulkopuoliset aurinkosuojat estävät tehokkaasti aurinkoenergian siirtymisen sisätiloihin.

Ikkunan ulkopuolelle asennettavat aurinkosuojat pysäyttävät lämpösäteilyn jo kiinteistön ulkopuolella, jolloin ne säästävät energiaa ja viilentävät sisätiloja kaikista auringonsuojaus-ratkaisuista kaikista tehokkaimmin.

 ulkopuolinen ulkopuolinen aurinkosuoja

Oikein valitut kaihdinmateriaalit  viilentävät myös sisätiloja, sekä suojaavat huonekaluja ja pintamateriaaleja haalistumiselta

Kun halutaan vaikuttaa sisävalaistuksen laatuun ja häikäisynestoon, on sisäpuolinen aurinkosuoja verraton apu. Esimerkiksi kierrekaihdin muodostaa kiinni ollessaan ylimääräisen lisäeristeen ja estää näin osaltaan lämmön karkaamista ikkunan kautta talvisin.

Apollo -aurinkosuojat ovat saatavilla myös energiatehokkailla ESP-kankailla, joita on useita eri kuoseja sekä rullakaihtimiin, lamellikaihtimiin että paneelikaihtimiin. Kankaat ovat paloturvallisia, sisältävät UV-suojan ja niitä on saatavana myös täysin pimentävinä.

Sisäpuolinen aurinkosuoja auttaa talvella säästämään energiaa minimoimalla ikkunoiden kautta tapahtuvan lämpöhukan.

sisäpuolinen sisäpuolinen aurinkosuoja

Automaattinen auringonsuojaus varmistaa maksimaalisen hyödyn

Aurinko- ja tuulianturit + motorisointi takaavat aurinkosuojan täydellisen kestävyyden, tilojesi lämmönsäätelyn ja energian säästön, vaikka et olisi itse säätämässä.
automaattiset aurinkosuojat

 

Aurinkosuojatuote + lasi + automatiikka = aurinkosuojajärjestelmä.

Oikein suunniteltu aurinkosuojajärjestelmä on suunniteltu toimimaan yhdessä ikkunan kanssa, turvaamaan riittävä luonnonvalon saanti, estämään tilojen liikalämpeneminen ja hyödyntämään saatavilla oleva aurinkoenergia muuttuvissa luonnonolosuhteissa.

automatiikka

 

 

Lue artikkeli auringonsuojauksesta, kirjoittanut Antti Hieta, ympäristöinsinööri. >>